2007-07-17 16:43:53• hírek • Szatmar.ro

Ukrán vonatkatasztrófa

ukrnr1Romániát hivatalosan nem értesítették a határától 300 km-re történt eset lehetséges következményeiről.

Hétfő este a nyugat-ukrajnai Lembergtől (Lviv) 80 kilométernyire keletre kisiklott 15, sárga foszfort szállító tartálykocsi, amelyek közül hat ki is gyulladt. Reggelre sikerült eloltani a tüzet, de külön gondot okozott, hogy a foszfort nem lehet vízzel oltani. Bár tegnap este történt a katasztrófa, az ukrán hatóságok csak ma értesítették a lakosságot az esetről.

A mérgező égéstermékek és a szabadba került vegyület kipárolgásai miatt a hatóságok elrendelték a környező falvak evakuálását, riadókészültségbe helyeztek számos mentőalakulatot és kórházat, de az érintett tizennégy település mintegy tizenegyezer főnyi lakosságából mindössze nyolcszáz fő hagyta el a lakhelyét. Olekszandr Kuzjmuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a történtek könnyen a csernobili katasztrófa következményeit idézhették volna elő. A mérgező égéstermékek Romániába való terjedéséről egyelőre semmilyen értesülése nincs a helyi hatóságoknak. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerint az ukrán hatóságok hivatalosan nem értesítették még Romániát az esetről.  Korodi  Attila környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján elmondottak szerint, folyamatosan tartják a kapcsolatot a szomszédos országok környezetvédelmi minisztereivel, de egyelőre ők sem kaptak semmilyen hivatalos értesítést. A szakemberek szerint a mérgező felhő a következő 36 órában biztosan nem éri el Romániát, de folyamatosan figyelik az eseményeket.

Jelenleg 90 négyzetkilométer hosszúságú, mérgező anyagokat tartalmazó felhő alakult ki a térség 14 települése fölött, 160 kilométernyire a román határtól.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: