2009-06-26 11:47:35• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Összeült az egyeztető fórum

A romániai magyar összefogás pozitív tapasztalatairól, egy székely önkormányzati nagygyűlés megrendezéséről és az autonómia ügyéről egyaránt tanácskozott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF).

Mint arról a romániai magyar sajtó beszámolt, a kincses városban először ült össze a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott testület. Megalakításáról még az év elején született megállapodás a két szervezet között, akkor, amikor sikerült megegyezésre jutni az európai parlamenti választásokra bejegyzendő közös listáról is.

Az EMEF általános feladata közös álláspont kialakítása a romániai magyar közösség egészét érintő politikai kérdésekben, így a közösségi autonómia különböző formáinak egységes képviselete a romániai és külföldi fórumokon, a választási együttműködés részleteinek kidolgozása az önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti választásokon, akárcsak a romániai és a magyarországi közpénzeken alapuló támogatási rendszerek hatékonyságának növelése.
A Magyar Összefogás listája - amelyen Tőkés László EMNT-elnök állt első helyen, de a választásokon bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba is - eredményesnek bizonyult, ezt az EMEF elégedetten állapíthatta meg csütörtöki ülésén. A találkozón a két szervezet legfőbb vezetői mind jelen voltak.  

Döntés született arról, hogy az RMDSZ és az EMNT Székely Önkormányzati Nagygyűlést szervez szeptember 5-én Székelyudvarhelyen. A Kovászna, Hargita és Maros megye magyar polgármesterei, tanácsosai részvételével zajló rendezvény kiemelt célja egy olyan dokumentum elfogadása, amely nagy súllyal bír a sajátos székelyföldi igények kezelésében.

A tanácskozáson olyan időszerű kérdéseket is érintettek, mint például az államfőválasztás. Markó Béla kifejtette: az RMDSZ várja az EMNT támogatását az államelnök-jelölés esetében. Szó volt ugyanakkor az EMEF munkabizottságairól is, amelyek közül a legfontosabb, az autonómiakoncepció kidolgozásával megbízott munkacsoport már megalakult. Ennek szeptemberben az EMEF elé kell tárnia az első konklúziókat - olvasható az erdélyi Krónika tudósításából.
A sokféleségben az egység, egységben a sokféleség elvét kell az elkövetkezőkben is nagyon komolyan venni, ennek alapján kell együttműködni a továbbiakban is - jelentette ki a lap szerint az EMEF ülését követően Tőkés László.

Az EMNT elnöke szerint az összefogás ügyének meg kell nyerni azokat is, akik eddig az összefogáson kívül maradtak, valamint a "radikálisan szembeszegülőket" is. Tőkés ezért az összefogás listáját korábban elutasító Magyar Polgári Párt (MPP), valamint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselőinek részvételére is számít az egyeztető fórum munkálataiban.

A bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ) Bakk Miklós politológus, az autonómiával foglalkozó munkacsoport társelnöke elmondta: az egyeztetést tulajdonképpen nem egy ülésre, hanem egy folyamatra tervezték, amely szerintük már több mint egy évtizede hiányzik az erdélyi magyar közéletből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: