2011-11-14 15:29:58• hírek • Póti Orsolya

Csökkent a munkabalesetek száma

Az elmúlt kilenc hónapban összesen 35 munkabalesetet regisztrált a Területi Munkaügyi Felügyelőség, tizeneggyel kevesebben, mint a 2010-es év első kilenc hónapjában.

Mérleget vont a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség a 2011-es év első kilenc hónapjának tevékenységéről. Az eredményeket november 14-én mutatták be sajtótájékoztató keretében. A rendezvényt Cristian Sasu, a felügyelőség vezetője nyitotta meg, aki elmondta: ez az év igen mozgalmas volt a felügyelőség alkalmazottjai számára, hiszen számos rendezvényen, bemutatón és találkozón vettek részt az elmúlt hónapokban.

Ennek és a munkaügyi törvény módosulásának hatására nőtt az ellenőrző akciók és a különböző kampányok száma. 2011 első kilenc hónapjában a hivatal 993 ellenőrzési akciót hajtott végre 936 munkaadónál, hogy leleplezze a feketén, törvényes munkaszerződés nélkül foglalkoztató cégeket.

Többek között olyan cégeket is ellenőriztek, akik munkavédelmi felszereléseket forgalmaznak. Továbbá 67 alkalommal ellenőriztek építkezési vállalatokat; az akciók során 195 kihágást észleltek, és mintegy 50.000 lej értékben róttak ki büntetést.

Ami a munkabiztonságot illeti, a hivatalnak jelentősen sikerült lecsökkentenie a munkabalesetek számat: 2010-ben összesen 44 baleset történt, 2011 ez a szám 35 volt. A halálos balesetek illetően, négyen vesztették életüket, az elmúlt év eme periódusában is ugyanennyi tragikus esetet regisztráltak. A rokkantságot okozó baleset száma az elmúlt évhez hasonlóan kettő - magyarázta Pop Sabin, a munkaügyi felügyelőség munkatársa.

Idén egy halált okozó munkabaleset ügyében nyomoztak Szatmár megyében. Ez április 21-én történt, mikor is egy szigetelést végző munkás 8,8 méteres magasságból esett le. Az áldozat több törést szenvedett és fejét ért ütések következtében életét vesztette. A Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőséghez jegyezték az esetet, amely a Szilágy megyei településben, Szilágyszegben történt, viszont a munkás egy Szatmár megyei cégnél volt alkalmazva. A férfi a helyi ortodox templom boltozatának festésén dolgozott, miközben megcsúszott, elvesztette egyensúlyát és az oltár elé esett. A halál oka: koponyatörés.

Továbbá még két halálos balesetet tart nyilván a felügyelőség, amely idén történt - ezek ügyében azonban nem volt szükség nyomozásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: