2014-04-10 09:40:00• hírek • MTI

Ősszel szavazhat a parlament a szövegtervezetről

Folytatja az alkotmánymódosítási eljárást a parlament különbizottsága, amely az őszi ülésszakig az alkotmánybíróság kifogásait és a Velencei Bizottság véleményét figyelembe vevő tervezetet terjeszt a parlament plénuma elé - döntött a testület szerdai ülésén.

A frakciók a hónap végéig terjeszthetik javaslataikat a bizottság elé.

Az alkotmánybíróság februárban elvetette a tervezet 26 pontját, közöttük a magyarságnak fontos változtatásokat, arra hivatkozva, hogy azok túllépik az alkotmánymódosítás korlátait. Ezektől csak akkor tekinthet el a törvényhozás, ha nemcsak módosítja az alkotmányt, hanem új alaptörvényt fogad el.

"Az is alkotmányossági aggályokat vetne fel, ha a parlament alkotmányozó nemzetgyűléssé alakulna, hogy új alaptörvényt fogadhasson el, mert nem kapott erre választói felhatalmazást. Így az alkotmánymódosítás során kell a magyarság érdekeit érvényesíteni" - mondta az MTI-nek Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese, aki az RMDSZ képviseletében vett részt a szerdai ülésen.

Márton Árpád elismerte: az alkotmánybírósági elutasítás nagyon megnehezíti az RMDSZ javaslatainak elfogadtatását, ezért a szövetségnek elvileg az lenne az érdeke, hogy új alkotmány szülessen. Ugyanakkor azt is mérlegelni kell, mi az esélye, hogy egy új alkotmány jobb legyen a magyarság számára - mutatott rá.

A frakcióvezető-helyettes úgy vélekedett: kicsi az esélye, hogy a mostani parlamenti erőviszonyok között kialakítható legyen a szükséges kétharmados parlamenti többség az alkotmánymódosítás elfogadására. Ettől függetlenül az RMDSZ-nek fontos tudatosítania román partnereiben az alkotmánymódosítási vita során, hogy kisebbségvédelmi javaslatai megalapozottak.

Példaként azt említette: az alkotmánybíróság szerint az állam egységét és így az alkotmánymódosítás korlátait sértené, ha a nemzeti kisebbségek saját döntéshozó és végrehajtó testületeket hozhatnának létre az identitásuk megőrzését érintő hatáskörökkel. Ezzel szemben a Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testülete - üdvözölte a kulturális autonómia elvének elismeréséről szóló módosító javaslatot, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt nem feltétlenül kell az alaptörvényben részletezni.

"Ez azt jelenti, hogy a kisebbségi törvényben volna a helye: ennek elfogadását is segítené az alkotmánymódosítási vita" - mutatott rá az RMDSZ képviselője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: