2012-05-22 12:08:29• hírek • Kocsis Zoltán

A Szatmár megyei választólapok kétharmada már elkészült

Szatmár megye jól halad a június 10-én esedékes helyhatóságai választások előkészületeivel, a szavazólapok kétharmada már elkészült, derült ki Eugeniu Avram prefektus keddi sajtótájékoztatóján. A média képviselőivel való találkozás nem maradt megmosolyogtató jelenetek nélkül.

A frissiben kinevezett kormánybiztos mellett a sajtótájékoztatón részt vett a demokrata-liberálisból hirtelen nemzeti-liberálissá vedlett, prefektusból alprefektussá lett Cristian Sasu, valamint Cristian Moraru és Grigore Surd, a megyei választási bizottság elnöke illetve alelnöke, továbbá Sorin Martin Veres, Avram kabinetfőnöke.

A kormánybiztos elmondta, hogy a választási előkészületek jól haladnak Szatmár megyében. Kialakították a 65 választási körzetet valamint a 333 szavazóházat. Az 1,4 millió szavazólapnak a 2/3-át már kinyomtatták. Elkészültek a megyei tanács elnökének, a megyei tanács tagjainak, valamint a Szatmárnémeti polgármesterének és a városi tanács tagjainak a megválasztását lehetővé tevő szavazócédulák. Elkészültek további 13 választási körzet szavazólapjai, míg május 22-én, kedden kezdik további harminc körzet szavazólapjainak kinyomtatását. A kormány által megszabott időpontban, május 29.-én érkeznek a szavazópecsétek és a szavazást igazoló bélyegek.

Ezzel kapcsolatban Moraru elmondta, hogy a többszöri szavazás illetve a pénzt adni vagy elfogadni a választások befolyásolása miatt bűncselekménynek minősül és 5 hónaptól hat évig tartó börtönbüntetéssel büntethető. A civilben törvényszéki bíró bizottsági elnök elmagyarázta, hogy bármiféle választási csalás, visszaélés, törvénysértés esetén a rendőrséget kell értesíteni, ők hivatottak eljárni az ügyben.

A sajtótájékoztató nem maradt megmosolyogtató jelenetek nélkül. Amikor az egyik újságíró megkérdezte, hogy mekkora összeg áll Szatmár megye rendelkezésére a választások lebonyolítására, akkor Szalacsi bácsit időzően Avram azt válaszolta. „70.000 lej? Vagy 700.000 ezer?". Aztán kikérte a telefonos segítséget és kiderült, hogy utóbbi összeg a helyénvaló. Nem nélkülözte a humor bizonyos elemeit az sem, amikor a másfél héttel ezelőtt politikai vonalon kinevezett prefektus felhívta kollégái, a decentralizált intézmények vezetőinek figyelmét, hogy azoknak politikamentesen, pártfüggetlenül kell folytatniuk tevékenységüket.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a választási bizottság rendelkezésére álló adatok szerint Szatmár megyében a választásra jogosultak száma 318 ezer fő.

Hogy ebből mennyien mennek el szavazni, az majd kiderül június 10-én. Remélhetőleg minél többen!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: