2012-04-02 12:03:58• hírek • Nagykároly.ro

Összekötni az értéket a turizmussal

A Szatmári Legendák Útja jövőbeni projektek alapja lehet - hangzott el a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület, valamint a Szatmári Leader Közhasznú Egyesület közös projektjének zárókonferenciáján. Az alkalomra pénteken került sor, méghozzá a határ másik oldalán lévő Pátyod község polgármesteri hivatalának épületében.

Amint már több alkalommal olvashattak erről hírportálunkon, a pátyodi szervezet mint vezetőpartner a nagykárolyi egyesülettel közösen a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, HURO/0901/111/2.1.3 kódszámmal pályázatot nyújtott be, melyet a HURO-JTS hatóságának vezetősége támogatásra érdemesnek ítélt. A finanszírozási szerződés aláírására 2011 januárjában került sor, ennek alapján a magyarországi fél 98 552 euróm a romániai partner pedig 53 668 euró összegű támogatásban részesült.

A Szatmári Legendák Útján egyébként jellegét tekintve a társadalmi és a gazdasági kohézió erősítését célozza meg a határ menti térségben, illetve a határon átnyúló üzleti együttműködés támogatását a turizmusfejlesztés célterületén. A meglévő értékekre alapozva modern köntösben ad lehetőséget a térség turisztikai potenciáljának kihasználására. A Szatmári Legendák Útjának létrehozása, s az azt kiegészítő turisztikai programcsomagok összeállítása mellett törekedtek a marketinganyagok sokféleségének megalkotására. Így az írásos formán (útikönyv, brosúra, térkép, prospektus) kívül az elektronikus megjelenésre (honlap, útifilm, hangoskönyv). A többnyelvű anyagok (magyar, román, angol, német) elkészítése során - közleményük szerint - kiemelt szempont volt az élményszerű előadásmód, az olvasmányosság, a tartalom különlegességének biztosítása a különféle területek - kultúra, építészet, környezetvédelem, gasztronómia - ötvözésével, valamint igényes, esztétikus, egységes arculat kialakításával.

Kiváló a kapcsolat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Szatmár megye között - mutatott rá a konferenciát megnyitó beszédében dr. Tilki Attila, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület elnöke, egyben a kistérség országgyűlési képviselője. Kifejtette: a két megyei önkormányzat vezetője, Seszták Oszkár és Csehi Árpád Szabolcs rendszeresen egyeztet egymással. Ennek eredményeként számos együttműködési lehetőséget ki is használnak. Példaként említette a Szatmári Legendák Útján elnevezésű projektet, amelyet mint tökéletes kiadványcsomagot jellemzett. Olyannak, amely a továbblépés alapja lehet. Varga Valentin, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület projektkoordinátora ezután felolvasta a pályázat céljait tartalmazó iratot. Vénig Gabriella, a nagykárolyi egyesület projektfelelőse a gyakorlati tényeket helyezte előtérbe.

Ennek értelmében beszédét a projekt két kulcsszava, a turisztika és az érték köré építette. Elmondta, főleg a magyarországiak szívesen látogatnak el Nagykárolyba és környékére, hiszen mind irodalmi, mind történelmi tekintetben különös értékekkel bír a táj. No, de a turisták nagyrészt továbbmennek, holott az értékek ápolásának, az életminőség javításának érdekében jobb lenne, ha maradnának legalább két-három napot. Ezért szükséges, hogy több értékkel - például a gasztronómiaival - összekapcsolják a már ismerteket, illetve hogy tágabban vett kisrégióban gondolkozzanak. A turisztikai ügynökségeknek példának okáért nincsenek szóróanyagaik erről a vidékről. Ezért is örültek, amikor a projekt révén megvalósultakból kaptak. A projektfelelős szerint a Szatmári Legendák Útján projekt egyik hasznos hozadéka a térségben való gondolkozás, s azt szeretné, ha ez a hozzáállás folytatódna. dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója néprajzkutatói szemmel szólt hozzá a projekthez. Humorban bővelkedő eszmefuttatásában kidomborította, mennyi értékkel bír ez a tájegység.

A Szatmári Legendák Útján zárókonferenciája a projekt keretében elkészített útifilm megtekintésével zárult.

Összekötni a létező értékeket a turizmussal

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: