2010-04-25 15:10:18• hírek • MTI

Összejöhet a kétharmad?

Az országgyűlési képviselő-választás mai, második fordulójában két és fél millió voksolót várnak Magyarországon az urnákhoz. Szavazni helyi idő szerint reggel 6 órától este 7 óráig lehet abban az 57 választókerületben, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.

Az április 11-i első fordulóban 119 egyéni választókerületben már eldőlt a mandátum sorsa. Tizenkét megyében kell második fordulót tartani, hétben már április 11-én valamennyi egyéni választókerületben döntöttek a szavazók arról, kit juttatnak be az Országgyűlésbe. Érvényes és eredményes volt a választás valamennyi győr-moson-soproni, hajdú-bihari, somogyi, tolnai, vasi, veszprémi és zalai egyéni választókerületben. A főváros 32 választókerületéből 21-ben szavaznak ma.

A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor a három legtöbb szavazatot szerző jelölt méretheti meg magát újra. Ma 3.150 szavazókörben adhatják le voksukat a választópolgárok.

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, azok "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.

Az országos listáról "alapból" 58 mandátumot osztanak ki, ám a mostani választáson 6, a területi listáról "felcsúszó" mandátummal együtt már 64 képviselői hely vár elosztásra. A második forduló akkor lesz érvényes (egyéni választókerületenként külön-külön), ha azon a választópolgárok több mint negyede részt vesz, és az egyik jelölt több szavazatot kap a többinél. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell kiírni.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap este 7 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, elindítja az összesítő rendszert, így folyamatosan követni lehet majd, hogyan alakulnak a részeredmények.

Az eredmények várhatóan este tíz óráig megismerhetők lesznek, kivéve azokon a helyeket, ahol esetleg elhúzódik a szavazás. Az 57 választókerület szavazóköreiben az adatok összesítése azért is gyorsabb lesz, mint az első fordulóban, mert már csak egyféle szavazólapot kell válogatni, hiszen már nincsen területi listás szavazás, csak egyéni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: