2011-05-05 17:22:30• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Összegyűltek az aláírások

Az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői csütörtökön benyújtották a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a hivatalos aktus előtt tartott sajtóértekezleten a magyar sajtó képviselőinek felidézte: az EMNT Országos küldöttgyűlése tavaly december 4-én döntött arról, hogy szükség van egy modern európai néppártra, amely az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit a pártpolitika szintjén is megjeleníti. A küldöttgyűlés akkor a választmányra bízta, hogy jelölje ki azokat a személyeket, akik felügyelik majd az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési folyamatát. Januárban meg is alakult egy kilenc tagú testület, ennek négy tagja vitte el Bukarestbe az összegyűlt aláírásokat:  az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Gergely Balázs Közép-Erdély, Papp Előd Székelyföld, valamint Zatykó Gyula Partium képviseletében.

Toró emlékeztetett arra, hogy a román párttörvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az aláírási folyamat februárban kezdődött, és április végéig tartott - mondta Toró, közölve, hogy 19 megyéből és a fővárosból 29 268 támogató kézjegy gyűlt össze.
"Alacsony költségvetésű és hatékony pártot szeretnénk létrehozni, amely elsősorban az emberekért van, és amelynek fő célja a közösségi autonómiaformák megteremtése" - szögezte le az EMNT ügyvezető elnöke. Jelezte, hogy az új alakulat legfőbb szövetségese az EMNT lesz. Utalt arra is, hogy az új pártot Erdélyben Tőkés László nevével hozzák jogosan összefüggésbe, hiszen éppen azokat az elveket vallja majd magáénak, mint amelyek érvényesüléséért az EMNT elnöke, az Európai Parlament alelnöke mindeddig maga is küzdött.

Az erdélyi magyar politikai piacon jelen lévő másik két pártra, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) és a Magyar Polgári Pártra (MPP) sem tekintenek úgy, mint ellenségre - mondta Toró, hozzátéve: e két politikai alakulaton múlik majd, hogy ellenfél vagy szövetséges lesz-e. Az Erdélyi Magyar Néppárt mindenesetre mindent meg fog tenni azért, hogy együttműködjék a többi politikai erővel, megegyezésre törekszik az erdélyi magyarságot érintő legfontosabban kérdésekben - tette hozzá. 

Toró emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek egyetlen magyar politikai érdekvédelmi szervezetként az első parlamenti választásokon egymillió magyar szavazatot sikerült összegyűjtenie, huszonkét év alatt azonban ez a szám 400 ezer alá csökkent. "Közös tehát a feladat, hogy azt a 600 ezer magyar embert, aki elfordult a politikától és általában a közügyektől, újra a politikai közösség aktív tagjává lehessen tenni" - állapította meg az EMNT ügyvezető elnöke.


Toró T. Tibor - fotó: Szegedma.hu
Toró T. Tibor - fotó: Szegedma.hu



Az MTI kérdésére válaszolva - amely a romániai magyarság pártjai között kialakuló választási "versenyhelyzet" esetleges következményeire vonatkozott - Toró fontosnak nevezte, hogy az erdélyi magyarságnak erős és hatékony képviselete legyen mind a parlamentben, mind az önkormányzatokban. "Nyitottak vagyunk mindenfajta megegyezés előtt" - fogalmazott a politikus, aki szerint egyébként a versenyhelyzet "nem ördögtől való", sőt mobilizáló tényező lehet, hiszen mozgósíthatja a  közéletből kiábrándultakat.

Hangsúlyozta: az új párt számára fontos szövetséges lesz a Fidesz. "Nem tagadjuk, hogy számítunk rájuk, az elmúlt huszonkét esztendőben barátaink és szövetségeseink voltak jóban-rosszban, továbbra is számítunk erre a partnerségre, és reméljük, hogy ők is számítanak ránk abban a nemzetpolitikai rendszerváltásban, amelyet közösen fogalmaztunk meg célként" - mondta Toró. Hozzáfűzte: a Fidesztől, a magyar kormánytól elsősorban nem pénzt kérnek, hanem tudást, vagyis a tapasztalatok átadását.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a tiszta emberek pártja szeretne lenni, ezért mindazoknak, akik tisztséget vállalnak benne, már az elején vagyonnyilatkozatot kell tenniük, és esetleges vagyonosodásukról a továbbiakban is folyamatosan el kell számolniuk a magyar közösségnek. "Az ügyeskedőkre, a politikából meggazdagodni vágyókra nincs szükségünk" - szögezte le Toró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: