2020-04-03 15:15:41• hírek • Szatmár.ro, Mediafax.ro

Összefüggés lehet a kötelező TBC-oltás és a koronavírusos halálesetek között

Ahol kötelező az oltás, ott kevesebben halnak bele az új betegségbe.

A Mediafax hírügynökség hívja fel a figyelmet egy Hollandiában élő és dolgozó, román nemzetiségű kutató által nemrég közreadott tanulmányra. A Mihai Netea egyelőre nem publikált tanulmánya a medRxiv holnapon jelent meg, a kutatás eredménye pedig gyakorlatilag az, hogy azokban az országokban, ahol kötelező a TBC elleni oltás, kevesebb a súlyos koronavírusos eset, illetve az azzal kapcsolatos elhalálozás. A hollandiai Radboud University Orvosi Központban kísérleteket is végeztek, 400 személy bevonásával.
 

Gonzalo Otazu professzor New York egyik kutatóintézetében is összefüggést fedezett fel a TBC elleni Bacill Calmette-Guerin oltás és a koronavírusos esetek között. Ő elsősorban Japánt vizsgálta, ahol Kína után először jelent meg a vírus, de nem okozott különösebben nagy felfordulást.
 

És akkor most lássunk néhány olyan országot, ahol nem kötelező, csupán csak bizonyos rizikófaktorral rendelkező személyeknek ajánlott a TBC elleni oltás. Ilyen például az Amerikai Egyesült Államok és Olaszország, ahol rengeteg fertőzöttel és halálesettel járt a világjárvány. Nem kötelező az oltás egyébként Spanyolországban, Hollandiában, Svájcban, Finnországban, Új Zélandon vagy éppen Németországban vagy Franciaországban sem.
 

Kötelező viszont Romániában, 1993-ig pedig a születéskor kapott oltást 7 éves korban meg is ismételték.
 

Azok tehát, aki a bal vállukon egy körre vagy virágocskára emlékeztető sebhellyel rendelkeznek, elvileg valamivel védettebbek lehetnek a koronavírussal szemben. Ez persze nem jelenti azt, hogy valóban megúszhatják a betegséget, úgyhogy mi fokozott óvatosságra kérünk mindenkit, akár kapott TBC elleni oltást, akár nem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: