2019-01-16 10:53:32• hírek • Közlemény

Összefonódott kultúrák: Eminescu- és Petőfi-szobrokat avattak Szatmárudvariban

Január 15-e a román kultúra napja, Mihai Eminescu költő születésének 169. évfordulója.

Ekkor kiemelt figyelem fordul szerte az országban és a külhoni román közösségekben egyaránt a román nemzet szellemi értékeinek megmutatására. Ezen a jeles ünnepen szerveztek ünnepséget Szatmárudvariban is, ahol a nemzet költőjének, Mihai Eminescunak illetve a legismertebb magyar költőnek, Petőfi Sándornak állítottak szobrot.

 

A két költő szobrának egyidőben történő avatása a községben élő magyar és román közösségek békés együttélésének szimbóluma. Ahogy a román egyetemes kultúra nem lenne teljes Eminescu nélkül, úgy a magyar egyetemes kultúra sem lenne teljes Petőfi nélkül.

 

A kultúra, minden nemzet számára kiemelt jelentőséggel bíró anyagi és szellemi értékek összessége. Nálunk Erdélyben, történelmünk során a román és a magyar kultúra mondhatni több ezer szálon összefonódott és fonódik a mai napig is. Ennek egyik bizonyítéka ez az esemény is: hiszen ma, a román kultúra napján Szatmárudvariban nem csak a román nemzet költőjének, Mihai Eminescunak, hanem a magyar költészet egyik legnagyobb és legismertebb alakjának, Petőfi Sándornak is szobrot állítottunk. Ez az ünnepi esemény a nyitottság ünnepe, az egymás kultúrájának megismerése irányába tett lépés”- fogalmazott Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora, a felsőház kulturális bizottságának alelnöke.

 

A kettős szoboravatást követően Petőfi és Eminescu munkásságát méltatták. A helyi iskolások pedig szavalataikkal tették teljessé a ünnepet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: