2019-01-15 21:01:52• hírek • Közlemény

Összefoglaló a Püspöki Palota Őreinek tevékenységéről

"2018 őszén vette kezdetét  az „Örökségünk Őrei-Fogadj örökbe egy műemléket” vetélkedő, amelyre mi, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 11-es tanulói is beneveztünk." - így kezdi beszámolóját Balogh Ádám, XI.B osztályos tanuló, majd eképp folytatja:

"Mi mást választottunk volna “örökségünknek”, ha nem a Római katolikus Püspökség pompázatos épületét? Városunk egyik legimpozánsabb műemléke, melyben számos érdekfeszítő dolog várt felfedezésre. Csapatunk ezért a tettek mezejére lépett, hogy megismerje a püspöki palota minden kis zegét-zugát.

 

Az első feladat az információgyűjtés volt. Az interneten és iskolánk könyvtárában kezdtük el a kutatást, majd az első információk birtokában a közösségi médiafelületekre törtünk: Instagram és Facebook profilokat hoztunk létre, ez utóbbit magyar és román nyelven egyaránt, hogy követőket szerezzünk, akikkel aztán megoszthatjuk az érdekességeket, hiszen a vetélkedőnek többek közt az is a célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a választott műemléket.

 

November 15-én tettük első látogatásunkat a palotába, ahol Pallai Kristóf, a püspökség egyik munkatársa, és Váradi Lajos, levéltáros mesélt nekünk az épület történetéről. A részletes tájékoztatást követően létrehoztuk az épület Wikipédia szócikkét. Időközben a Friss Újság, a Szatmár.ro, és a román nyelvű Informația zilei újságok cikket közöltek csapatunk munkásságáról.

 

Újabb tudnivalókat ismertetett velünk november 29-én Muhi Sándor, szatmári történész, és képanyaggal is segítette munkánkat.  

 

November 22. és 30. között több alkalommal is tartottunk idegenvezetést a püspökség épületében, elsősorban iskolánk diákjainak. Bemutattuk nekik az intézmény dísztermét, kápolnáját, valamint a levéltárat. Csapatunk tagjai korabeli képanyag segítségével tették igazán szemléletessé az idegenvezetést, a levéltárban pedig régi tervrajzok, levelek, beszámolók, különféle dokumentumok bemutatására került sor Váradi Lajos levéltárosnak köszönhetően, aki sok újdonsággal szolgált az egyházmegye és a Püspöki Palota viharos múltjáról.

 

December 10-én vetélkedőt szerveztünk iskolánk 6-7. osztályos tanulóinak „Ki mit tud a Püspöki Palotáról?” címmel, ahol 3 fős csapatok mérhették össze tudásukat különböző érdekes feladatok megoldásán keresztül.

 

Talán a legfontosabb eseményünk volt a december 13-án, a Püspöki Palota dísztermében megszervezésre kerülő „Beszéljünk róla!-Tabuk a katolikus egyházban” című nyílt beszélgetés. A résztvevők kérdéseiről, és a különböző témákról a meghívottjaink, Czier István plébános, Pakot Géza SJ, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa és Szilágyi Norbert, iskolánk hittantanára elmélkedett. Többek között arról a társadalmat megosztó kérdéssorról beszéltek, hogy miért tilos a házasság előtti nemi élet; van-e hátránya az élettársi viszonynak a házassághoz képest; távolabb sodródhat-e Istentől az ember ilyen kapcsolatban; bűn-e a melegházasság; a nem kívánt terhesség és az abortusz „kapcsolata”. A tabutémákat feszegető beszélgetésben szó esett még a karácsony elvilágiasodásáról, az egyház politikában betöltött szerepéről (a pápa által behozott liberálisabb nézetek; ezek hatása a társadalomra, illetve az emberek egyházközelségére), a fiatalok Istentől való elidegenedéséről is.

 

Az advent utolsó hetében feldíszítettük a püspökség karácsonyfáját, így hangolódva karácsony szent ünnepére.

 

Hamarosan megtekinthető lesz a Facebook oldalunkon egy rövid videó,  melyben minket is megismerhetnek, hiszen egy virtuális sétára invitáljuk Önöket a Palotában.

 

Kövessék az „Örökségünk Őrei: szatmárnémeti Püspöki Palota” című oldalunkat, és ha elnyerte tetszésüket, ne mulasszák el kedvelni azt! Köszönjük!"

 

 
Bemutatjuk a püspöki palotát

Kis bemutatóval készültünk a püspöki palotáról, fogadjátok szeretettel! :)

Posted by Örökségünk Őrei: Szatmárnémeti Püspöki Palota on Tuesday, January 15, 2019
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: