2010-07-23 08:50:11• hírek • MTI

Összefogással túl kell lépni a trianoni traumán

Böjte Csaba
Böjte Csaba

Összefogással túl kell lépni a trianoni traumán -  hangsúlyozták a 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyik szekciójának előadói, így Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, valamint Czakó Gábor és Zelei Miklós írók.

A trianoni békét el kell fogadni, és ezután újra kell fogalmazni a nemzeti célokat - mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kulturális államtitkára a "Nemzettudat és lelkiállapot. Trianon gyógyítása" című beszélgetésen. Felsorolta azokat a hibákat, amelyek az első világháború utáni trianoni békekötéshez vezettek, hangsúlyozta a politikai elit felelősségét.

Szerinte az akkori magyarországi társadalom elavult szerkezetű volt, és az állam sem volt felkészülve a háborúra. "Rossz válaszokat adtunk a politikai és a katonai kihívásokra" - mondta, hozzátéve, hogy ez a trauma sem rázta fel igazán a nemzetet. "Elfogadjuk a történteket, ha újra tudjuk fogalmazni nemzeti céljainkat" - tette hozzá.

Máig ható gondnak nevezte az "öncsonkítást", vagyis a segítségre szoruló társadalmi csoportokra való figyelem és az összefogás hiányát. Szerinte nem az állam csonkasága, hanem a nemzettudat csonkasága jelenti a nagy problémát. Hangsúlyozta, hogy a határokat ma már azért nem lehet megváltoztatni, mert nincsenek is határok. Az így adódó lehetőségeket pedig az előadó szerint ki kell használni. A kultúra is komoly segítség lehet a nemzeti egység helyreállításában - fűzte hozzá.

Czakó Gábor elsősorban a lelki tényezőket, az érzelem hiányát és az istentagadást okolta a "belső Trianonért", szerinte ezek tették lehetővé, hogy a "külső erőket szolgálók hatalmi szerephez juthattak".

Böjte Csaba, aki erdélyi magyar árvák gondozásával foglalkozik, Szőcs Gézához hasonlóan úgy vélte, hogy tanulni kell a múltból, de előre kell nézni, nem szabad a múlton keseregni. Hangsúlyozta,: "Van jövő, érdemes küzdeni, mert el tudjuk érni a céljainkat".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: