2009-05-16 11:41:34• hírek • Winkler_Gyula, kampány, EP

Winkler: nem képesek a válság kezelésére

A Marshall-tervhez hasonlította az Európai Unió Gazdasági Fellendítési Tervét Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, kiemelve, hogy a különböző tagállamok kormányaira nagy felelősség hárul abban, hogy a válságkezelő intézkedéseket hogyan ültetik életbe.

Winkler Gyula a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Ipari Kamara által szervezett gazdasági fórumon vett részt május 15-én, péntek délelőtt, Székelyudvarhelyen. Az Új helyzetben a gazdaság címet viselő rendezvényen székelyföldi és magyarországi vállalkozók vettek részt.

Winkler Gyula bemutatta az Európai Unió Gazdasági Fellendítési Tervét, ismertetve azokat az európai irányvonalakat, amelyek segíthetnek a tagállamoknak a válság hatásának csökkentésében. Az EP-képviselő elmagyarázta, hogy a tagállamok egyéni helyzete nagyban befolyásolja a fellendítési terv sikerét, hozzátéve, hogy egyetlen válságkezelő terv sem tud egyformán hatni. „A válságnak minden területen vannak nyertesei és vesztesei. Az tud nyertes lenni, aki felismeri a helyzetet, gyorsan tud mozogni és változtatni. Ebben az időszakban megnő az európai uniós támogatások szerepe, erre kell tudatosan válaszolniuk a vállalkozóknak" - magyarázta Winkler Gyula.

Januárban a Boc-kabinet bemutatta válságkezelő tervét, amely tíz pontban foglalta össze a legfontosabb teendőket - idézte fel az európai parlamenti képviselő. „Nem volt rossz ez a tíz pontos lista, viszont azóta eltelt 5 hónap és nézzük meg, mi valósult meg belőle. Működik a roncsautó program és elindították a viszontgarancia-alapot, amelyet a vállalkozók hitelfelvételkor vehetnek igénybe. Mindannyian tudjuk, hogy ma annyira szigorúak a hitelfeltételek, hogy ennek köszönhetően lefagyott a bankrendszer és nehéz a hitelfelvétel. Vonjuk meg a mérleget, tehát nem történt meg sem a hozzáadott értékadó rendszerének egyszerűsítése, nem mentesült az adózástól a beruházott nyereség, s folytathatnám a sort. Valójában a tíz pontból egy olyan program működik, ami a válságtól függetlenül is létezett volna" - hívta fel a figyelmet Winkler a helyzet súlyosságára.

Az európai parlamenti képviselő kitért a protekcionizmus kérdésére is, mint mondta, az unió nagyon szép elveket fogalmazott meg ebben a kérdésben, de ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a G20-as csúcs 20 résztvevője közül 17 nagyhatalomnak számító ország már hozott olyan döntést, amely protekcionista elveken alapszik, hogy megvédjék saját gazdaságukat. Egyenként azonban nem lehet megvédeni a nemzeti gazdaságokat, különösen, ha az a szomszédos államot hátrányosan érinti, mint történt több esetben is - figyelmeztetett Winkler, hangsúlyozva, hogy szolidaritásra, összetartásra van szükség a közösségeken belül, de az Unió tagállamai között is.

Az Európai Kis- és Középvállalkozói Törvénycsomag, a Small Business Act kapcsán az európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy ki kell törni a hazai piacról. „Ma már elfogadott, hogy egy müncheni cég jön Székelyudvarhelyre tenderen részt venni, de kérdem én, részt tud-e venni a székelyudvarhelyi cég a müncheni liciteken" - mutatott rá a lehetőségek kihasználásának fontosságára Winkler.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: