2009-05-18 13:10:56• hírek • Szatmár.ro

Sógor Csaba Máramarosban

Önálló magyar iskolát, méltányos ellátást a nyugdíjasoknak: többek között ezekkel a kérdésekkel fogadták Sógor Csaba képviselőjelöltet Nagybánya környékén.

Misztótfalun lakossági fórumon vett részt a jelölt, ahol a helyi nyugdíjasokkal való párbeszéd során Sógor elmondta, az Európai Parlament több szabályozást készít elő, például tervezik az özvegyi nyugdíj bevezetését, amely szerint az életben maradt házastárs megkapja az elhunyt fél jövedelmének egy részét.

Az Európai Parlament nehézkes működése kapcsán Sógor elmondta, 27 ország 500 millió polgárának az akaratát kell összehangolni nap mint nap, ezért tűnik lassúnak az intézmény tevékenysége. „Azonban az életünk fontos kérdéseit illetően egyre több döntés születik Brüsszelben, sokkal több, mint Bukarestben. Ezért nem mindegy az erdélyi magyarság számára, hogy hány képviselőjük van ott és mondja el, mit akarunk mi, melyek a legnagyobb problémáink, milyenek vagyunk mi, erdélyi magyarok."- ismertette Sógor Csaba a június 7. nap fontosságát.

A színérváraljai magyar közösség számára a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan tudják beindítani önálló magyar iskolájukat. A helybéliek elmondták, jelenleg működik magyar tagozat az I.-VIII. osztályok számára, ám ragaszkodnak az önálló magyar iskola létrehozásához.

„A versenyképes magyar nyelvű oktatás egyik alapvető feltétele az európai szintű tanintézmények létesítése tömbmagyar és interetnikus környezetben egyaránt. Ennek tudatában, csak az elmúlt négy évben 20 új, magyar érdekeltségű oktatási intézmény működését indítottunk be" - tájékoztatta a jelenlévőket Sógor Csaba, hozzátéve, ez a kérdés nemcsak itthon, hanem Brüsszelben is elsőrendű kérdésnek számít, hiszen a kisebbségvédelem európai kerettörvényének megalkotása az RMDSZ egyik prioritása.


Sógor Csaba a nagybányai piacokat is bejárta
Sógor Csaba a nagybányai piacokat is bejárta


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: