2012-07-19 13:25:09• hírek • Szatmár.ro

Összefogás a kóbor kutyákért

Az örökbe fogadott kutyák barátságosak emberekkel és ebekkel egyaránt, de a Free Life egy kutyakiképző-iskolával együttműködve egy rövid szocializációs programot és tanácsadást is biztosít az új gazdiknak.

Különböző nagyáruházak, cégek és éttermek által adományozott maradékkal, lejárt szavatosságú árucikkekkel etetik az Szatmárnémeti Ipari Park mögött található kutyamenhelyen élő ebeket a Free Life állatvédelemmel foglalkozó egyesület önkéntesei. Van itt olyan kutya is, amelyiket a halál torkából szabadítottak ki.

Az Ipari Parkon keresztülhaladva, egy poros földútra letérve érünk el a területre, amelyen a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal még Ilyés Gyula polgármestersége idején, a Free Life Egyesülettel együttműködve kialakította a kutyamenhelyet, illetve elvégezte a munkálatok első fázisát. Elkerítették a területet, kenneleket hoztak létre, ahol az állatvédők gondozhatják a befogott kóbor vagy embertelen körülmények között élő állatokat. A munkálatok első fázisa tehát már véget ért, most következne az ivóvíz bevezetése, az áramszolgáltatás biztosítása, a területen található épület felújítása - ezekre a régi tanács utolsó ülésén született határozat.

A menhelyhez közeledve már hallatszik a kutyaugatás, az elkerített területre belépve pedig igazi kutya-falka fogad minket. Félelemre azonban semmi ok, a legrosszabb dolog ami velünk történhet, hogy a négylábúak határtalan szeretetükben és örömükben összenyalnak minket. Na, meg egy-egy lelkesebb örömében az ölünkbe ugrik, mintha csak kérné, hogy legyünk a gazdája, mert valakihez tartozni szeretne! No, nem mintha a kutyamenhelyen rossz dolguk lenne, az önkéntesek határtalan szeretettel gondozzák az állatokat, akik közül legtöbbnek van negatív élménye az emberrel való kapcsolatról, de az utóbbi időszak pozitív impulzusai mégis elhitették velük: a kutya legjobb barátja az ember.

- Ő Roxy, ő Capuccino, a legkisebb pedig Taxi - mutatja be a népes négylábú sereg legizgágább tagjait Petruska Imola, a kutyamenhely vezetője, a Free Life önkéntese. Megtudjuk: a menhelyen élő jelenlegi 170 eb többsége kezes bárány, a nemrég ide kerültek még elkülönítőben ismerkednek a helyzettel, de az elvadult állatok is napok alatt megszelídülnek, úgy, hogy az önkéntesek bármikor a tányérjukba nyúlhatnak etetés közben is. Elkülönítve vannak még a kismamák és kölykeik, akik már vemhesen kerültek a menhelyre, ugyanis az ide kerülő összes állatot ivartalanítják.

A rengeteg kutya táplálását cégek, éttermek és hipermarketek támogatásával oldják meg. A Free Life felhívására sokan döntöttek úgy, hogy a kidobásra ítélt élelmiszereket inkább az ebeknek adják, a menhelyen pedig ebből készítenek táplálékot nekik. Emellett reggelente szárazeledel a menü, ennek előteremtése a nehezebb feladat. - Van, hogy mi veszünk egy-egy zsák eledelt, van olyan, hogy állatbarátok beállítanak egy-két zsákkal, ezt pedig ezúton is köszönjük. Az örökbefogadók is hálából, hogy egy szerető társra találtak, szárazeledelt hoznak, de amikor nincs más lehetőség, mi vesszük az élelmet - magyarázza Petruska. Persze nem csak az ilyen segítség jön jól: most például a főként nőkből álló önkéntes-csapatnak dolgos férfi-kezekre lenne szükségük újabb kerítések állítására.

Kölyökkutyák is várják az örökbefogadókat

Örökbefogadókból - szezontól függően - heti 2-3 érkezik a menhelyre. Mostanság, a nagy szabadságolások idején is sikerül két állatnak új gazdára lelni. Persze emberfüggő, hogy ki alkalmas örökbefogadásra. Aki felelősségteljes döntést hozva venne magához egy ebet, az megkapja azt, amelyiket választotta - vagy ahogy gyakrabban lenni szokott, a kutyát, amelyik őt választja gazdának. - Volt olyan, hogy valaki egy kis termetű kutyát akart az udvarára, és egy szinte derékig érővel távozott. Első pillanatban kialakult köztük a gazdi-kutya kapcsolat, ma is elválaszthatatlanok. De volt olyan, hogy megtagadtuk az örökbefogadótól a kérését. Egy zsákban, összekötött, lábakkal, állkapoccsal hozott be egy kutyát és kért egy másikat, mert azzal nem volt elégedett. Ő soha nem fog tőlünk kutyát kapni - mondja Petruska Imola.

Egyébként  meghatározott örökbefogadási napjai nincsenek a menhelynek, de a leendő gazdik bármikor felvehetik a kapcsolatot az önkéntesekkel a 0740-959-342-es, vagy a 0742-849-276-os számon, s ők bármikor kimennek az egykori katonai területre, hogy gazdát találjanak egy-egy ebnek. Itt - mondhatjuk úgy - a választék igen bőséges. Fajtatiszta kutyák keverékei vagy akár fajtatiszta állatok is élnek a menhelyen, az egyik hősszúszőrű német juhásztól például azért vált meg gazdája, mert levadászta a tyúkokat - pedig tökéletes családtag és barátságos mindenkivel. Egy husky-keveréknek valószínűleg a hangját nem bírta elviselni a gazdája, ezért adhatta be a menhelyre.

Taxi, a kis tacskó is gazdira vár

De sokan nem annyira emberségesek, hogy így váljanak meg legjobb barátjuktól. Több kiskutya azután kerül a menhelyre, mert egy műanyag-zsákba fulladásra ítélve dobták el őket valahol, mások nyakán hurok nyoma látható - ők az akasztástól menekülhettek meg csodával határos módon. A Free Life egyik sikersztorija Brúnó, a keverék boxer esete: a kutyát egy fához kötve találták meg, az éhhalál szélén. A csontsoványra fogyott eb több mint egy hetet tölthetett a fához kötve, mielőtt megtalálták. Azóta Brúnó új erőre kapott, gazdija is lett, akinek területe most már a legnagyobb biztonságban van. Valószínűleg az ilyen történetek adnak erőt a szabadidejük minden percét a menhelyen töltő önkénteseknek is.

Petruska Imola szerint a kóborkutya-kérdés megoldása az ivartalanításban és persze a felelősségteljes állattartásban rejlik. Aki nem akarja, hogy házi kedvence szaporodjon, az ivartalanítsa azt. Amennyiben pedig a beavatkozást drágának találják, a Free Life állatorvos-partnerei kedvezményes áron elvégzik a műtétet, így nem kell majd az utcára tenni, magukra hagyni a kis jövevényeket.

Petruska Imola vezette végig a Szatmár.ro-t a telepen

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: