2014-06-26 01:38:44• hírek • MTI

Hiába kapott ki Nigéria, így is továbbjutott

Az argentin válogatott a duplázó Lionel Messi vezetésével 3-2-re nyert a nigériai csapat ellen, így csoportelsőként lépett tovább a 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, veresége ellenére azonban az afrikai együttes is ott lesz a nyolcaddöntőben, mivel a másik meccsen Bosznia legyőzte Iránt.

Argentína, pontosabban Messi már a 3. percben villant és di Maria nagyszerű passza után gyorsan vezetést szerzett. A dáéamerikaiak mindössze egy percig örülhettek, mivel egy gyors nigériai ellentámadás végén a bal oldalon felfutó Musához került a labda, aki befele tolt egyet és gyönyörűen csavart a hosszú sarokba. Ezt követően az argentinok irányítottak, azonban Messi egy-egy egyéni megmozdulását leszámítva döcögött a támadójátékuk. A félidő végén azonban ismét villant a négyszeres aranylabdás szupersztár, aki 23 méterről, a sorfal fölött tökéletesen csavart a kapu bal oldalába szabadrúgásból.

A fordulás után öt percen belül újabb két gyors gólt láthatott a közönség. Előbb a nigériaiak egyenlítettek, amikor egy gyönyörű kényszerítő után Musa lépett ki két argentin védő között és tíz méterről a kapu jobb oldalába lőtt. Három perccel később Lavezzi szöglete után Rojo talált be és ismét vezettek a gauchók. A folytatásban mindkét gárda felszabadultan futballozott, komoly helyzetek alakultak ki, de az eredmény már nem változott.

A csoport másik meccsén mindkét együttes nagy lendülettel vágott bele az összecsapásba, az első 20 percben az iráni és a bosnyák kapu előtt is alakultak ki veszélyes szituációk. A gólcsendet a félidő derekán Dzeko törte meg, aki egy jól eltalált távoli lövéssel vette be az ázsiaiak kapuját. Egy perccel később majdnem egyenlített Irán, a kapufa azonban megmentette Bosznia-Hercegovinát, s az európai csapat nem sokkal ezután ismét átvette az irányítást. A szünetig nagyrészt a mezőnyben folyt a játék, bár a hajrában két nagy helyzete is volt a bosnyákoknak.

Fordulás után kicsit leült az iram és romlott a színvonal is. Negyedóra elteltével aztán Bosznia-Hercegovina kihasznált egy iráni labdavesztést, Dzeko remek ütemben ugratta ki a tizenhatos bal sarkáról induló Pjanicot, aki higgadtan a kapu bal oldalába gurított s ezzel gyakorlatilag eldöntötve a meccset és a továbbjutás kérdését is.

Az ázsiaiaknak ugyanis innentől kezdve három gólt kellett volna szerezniük a legjobb 16 közé kerüléshez. Ez egyszer sikerült is, amikor a 82. percben egy szöglet után kifejelt labdát visszarúgtak az irániak a tizenhatoson belülre Nekunamhoz, aki nem volt lesen, így senkitől sem zavartatva passzolt középre, ahol az érkező Goohannedzshad az üres kapuba lőtt. A bosnyákok azonban gyakorlatilag a középkezdésből válaszoltak: Vrsajevic a jobb oldalon kapott labdát, begyalogolt a tizenhatoson belülre, s 14 méterről a jobb sarokba lőtt, a labda a kapufáról pattant a hálóba, beállítva a végeredményt.

Bosznia-Hercegovina története első világbajnoki győzelmét aratta, míg Irán a negyedik vb-szereplése alkalmával sem élte túl a csoportkört.

Az argentinok a nyolcaddöntőben Svájccal, míg a nigériaiak Franciaországgal találkoznak.

F csoport, 3. forduló:
Argentína-Nigéria 3-2 (2-1)
gólszerzők: Messi (3., 45.), Rojo (50.), illetve Musa (4., 47.)
Argentína:
Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Marcos Rojo, Federico Fernandez - Fernando Gago, Javier Mascherano - Sergio Agüero (Ezequiel Lavezzi, 38.), Lionel Messi (Ricardo Alvarez, 63.), Angel Di María - Gonzalo Higuaín (Lucas Biglia, 90.)
Nigéria: Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo, Joseph Yobo - John Obi Mikel, Ogenzi Onazi, Ahmed Musa - Peter Odemwingie (Uche Nwofor, 80.), Emmanuel Emenike, Michael Babatunde (Okechukwu Uchebo, 65.)

Bosznia-Hercegovina - Irán 3-1 (1-0)
gólszerzők
: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), illetve Goohannedzshad (82.)
Bosznia-Hercegovina: Asmir Begovic - Avdija Vrsajevic, Toni Sunjic, Emir Spahic, Sead Kolasinac - Anel Hadzic (Ognjen Vranjes, 61.), Miralem Pjanic, Muhamed Besic, Tino Sven Susic (Sejad Salihovic, 79.) - Edin Dzeko (Edin Visca, 84.), Vedad Ibisevic
Irán: Alireza Haghighi - Dzsalal Hosszeini, Amir Zadeki, Pedzsman Montaszeri, Mehrdad Puladi - Andranik Timotijan, Dzsavad Nekunam - Askan Dedzsagah (Karim Anzari Fard, 68.), Maszud Sodzsaei (Hoszro Hejdari, a szünetben), Ehzan Hadzsi Szafi (Alireza Dzsahan Bahs, 63.) - Reza Goohannedzshad

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: