2010-05-08 13:54:02• hírek • MTI

Ősi meteoritokra bukkantak

Két meteoritdarabka, amelyet az Antarktiszon, a XX. század közepéről származó hórétegben fedeztek fel francia kutatók, Naprendszerünk keletkezésének rejtelmeiről lebbenthetik fel a fátylat.

A leletről a Science legújabb számában közölnek tanulmányt a kutatók.
Az égi vándorokra Antarktisz középső részén, a francia-olasz Concordia-kutatóállomás közelében vett hóminták felolvasztásakor bukkantak a kutatók - olvasható a Space csillagászati hírportálon.
A tudósok felolvasztották a hómintákat, majd filtrálták a folyadékot, s megvizsgálták a fennmaradó üledéket.
"Az 55 éves rétegből vett minták meglepően tisztának bizonyultak, s amikor felolvasztottuk a havat, majd megvizsgáltuk a részecskéket, rájöttünk, hogy közülük legalább kettő földön kívüli" - hangsúlyozta Jean Duprat, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy először találtak ennyire szennyezésmentes mintákat.
A lelet más vonatkozásban is rendkívülinek bizonyult. Szokatlan a két meteoritdarabka vegyi összetétele, mivel igen magas a széntartalma.

"Tömegük több mint felét szénben gazdag anyagok alkották, holott a kezdetleges meteoritoknak alig néhány százalékát teszik ki ilyen vegyületek" - magyarázta Jean Duprat.
A meteoritok másik furcsaságát a ritka deutérium magas koncentrációja jelentette. (A deutérium, vagy nehézhidrogén a hidrogén egyik stabil izotópja. Magja egy protont és egy neutront tartalmaz, míg a normál hidrogén csupán egy protont. Természetes előfordulása 1 atom 6500 hidrogénatomonként.)
A magas szén- és deutériumtartalom arra utal, hogy ezek a meteoritdarabkák üstökösökből származhatnak, amelyek a Nap közelébe kerülve, veszítenek anyagukból, ezt "beszippanthatja" a Föld gravitációja.
"Amit tudunk, hogy ezek a részecskék valamilyen, a Naprendszer fejlődésének legkorábbi szakaszából eredő objektumból származnak, mivel összetételük igen kezdetleges" - jegyezte meg Jean Duprat.

A francia kutatók meggyőződése szerint az általuk talált töredékek a Naprendszerünknek abból a korszakából származnak, amikor még nem léteztek a bolygók. Központi csillagunkat ebben az időszakban protoplanetáris korong övezte, amely későbbi "összecsomósodásával" jöttek létre a bolygók.
Amennyiben ez a feltevés igaznak bizonyulna, a meteoritdarabkák rengeteg információval szolgálhatnának arra nézve, hogyan +épült fel+ Naprendszerünk, s esetleg arról is fellebbenthetik a fátylat, hogy miként keletkezett bolygónkon az élet. Egyes szakértők szerint ugyanis üstökösök és meteoritok révén kerültek szerves vegyületek a Földre, amelyek az élet kezdeményeinek bizonyultak.


A Nasa által készített kép egy spirál galaxisról
A Nasa által készített kép egy spirál galaxisról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: