2007-07-19 18:13:54• hírek • István Löchli

Különleges leletek

 Az építkezési munkálatok során különleges leletekre bukkantak a Mihai Viteazul utcán.

Szatmárnémetiben egy építkezés során késő- középkori beomlott pincére bukkantak a munkások.

Az építkezési vezető azonnal értesítette a Szatmár Megyei Múzeumot, és Szőcs Péter aligazgató, valamint a régészcsapat megkezdte a feltárásokat. Az aligazgató elmondása szerint, lehetett sejteni, hogy lesznek leletek, ugyanis a Mihai Viteazul utca és környéke volt Szatmár főutcája és főtere a középkorban.

A feltárás megkezdésekor kiderült, egy beomlott pince maradványaira bukkantak, amelynek különlegessége, hogy épen maradt a faszerkezet, így speciális vizsgálatok után pontosan meg tudják határozni a lelet régiségét. Az ásatások még péntekig folynak, minekután a faszerkezetet és a körülötte talált cserépedényeket elszállítják a Szatmár Megyei Múzeumba további vizsgálatokra, és a rekonstruálást követően az épen maradt lelelteket kiállítják, hogy a nagyközönség is meg tudja csodálni. Szőcs Péter szerint, a lelet nagy jelentőséggel bír: "A középkori Szatmárról és általában a XVIII. század előttről alig vannak információk, így azt sem tudjuk, hogyan néztek ki a házak, milyen volt a szerkezetük és anyagkultúrájuk." – mondta az aligazgató.

Egyébként külön öröm, hogy a munkások értesítették a múzeumot, ugyanis biztosra vehető, hogy több építkezés során találhattak ilyen fontos leleteket, csak vagy nem vették észre azokat, vagy pedig nem szóltak a múzeumnak, ugyanis az ásatások lelassítják az építkezési munkálatokat.

 

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: