2011-03-05 10:02:33• hírek • MTI

Ősi hajósok

Tizenkétezer évvel ezelőtti hajósok nyomaira bukkantak Kaliforniában a Channel-szigeteken, a leletről a Science legújabb számában számoltak be az Oregoni Egyetem és a Smithsonian Intézet kutatói.

A kutatók a Channel-szigetek három helyszínén 12 200-11 400 évvel ezelőtti időszakból származó vadászfegyverekre, halászati felszerelésre, kovakőeszközökre és egyéb tárgyakra bukkantak. A lelőhelyeken kagylókat, halcsontokat, vadlibák, fókák, kormoránok maradványait is felfedezték.
"A dobófegyverek kidolgozottsága bámulatba ejtő" - hangsúlyozta Jon Erlandson, a tanulmány vezető szerzője.
Mint rámutatott, igen finom, vékony eszközökről van szó, olyanokról, amelyeket minden bizonnyal halászatra alkalmazhattak.

A hajítófegyverek különböznek az úgynevezett Clovis-kultúra népe által alkalmazott vadászeszközöktől, akik a szárazföldi portyáik során nagytestű állatokat igyekeztek elejteni. (Az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján elnevezett vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek 13 500 évvel ezelőtt jelentek meg, de nem sokkal később nyomuk veszett. Ezt a népességet tartják a kontinens első "telepeseinek").

A Channel-szigeteken előkerült eszközök viszont a csendes-óceáni térségben Japántól Dél-Amerikáig talált fegyverekre emlékeztetnek. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a most feltárt fegyvereket sokkal inkább a Csendes-óceán partvidékéről származó emberek készíthették, mintsem a Clovis-kultúra népe.

A legújabb leletek alátámasztani látszanak azt az elméletet, amelyet Jon Erlandson hat évvel ezelőtt hozott nyilvánosságra. E teória szerint az őskori hajósok a Bering-szoroson át érkeztek Japánból Alaszkába tizenötezer évvel ezelőtt, majd a part mentén tovább vándoroltak egészen Kaliforniáig.
A tudósok a továbbiakban még régebbi régészeti helyszíneket igyekeznek felkutatni, bebizonyítandó, hogy Amerika legelső telepesei a feltételezettnél két-három évezreddel korábban érkezhettek az Újvilágba.


A Clovis-kultúra fegyverei
A Clovis-kultúra fegyverei


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: