2016-01-15 08:42:01• hírek • Szatmár.ro

Oscar-díj - A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmek között

Oscar-díjra jelölte a legjobb idegen nyelvű alkotások között Nemes Jeles László holokausztdrámáját, a Saul fiát az amerikai filmakadémia, amely csütörtökön Los Angelesben jelentette be a rangos elismerés végső esélyeseit. A legtöbb jelölést Alejandro González Inárritu A visszatérő című filmje kapta.

Magyar film eddig egyszer, 1982-ben kapott Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű alkotások között; Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar játékfilmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak ebben a kategóriában.
A Saul fia több mint egy tucat díjat nyert már, köztük a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, a napokban pedig Golden Globe-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta.

"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia - fogalmazott Nemes Jeles László a jelölések bejelentése utáni budapesti sajtótájékoztatóján. A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. "Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgozunk" - mondta.
A Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni - az Egyesült Államokban több száz moziban -, és csütörtöktől több mint húsz magyar filmszínház ismét műsorra tűzi.

A 88. Oscar-gálán, február 28-án 24 kategóriában nyújtják át a filmvilág legtekintélyesebb elismerésének tartott díjakat. A legtöbb, 12 jelölést A visszatérő című film kapta. George Miller Mad Max - A harag útja című posztapokaliptikus akciófilmje tíz kategóriában szerzett jelölést, Ridley Scott Marson játszódó Mentőexpedíció című sci-fije pedig hét díjra esélyes. A világszerte taroló Star Wars - Az ébredő Erő csak technikai kategóriákban jutott a jelöltek közé.

A legjobb film kategória mezőnyébe nyolcat válogatott be a filmakadémia: A visszatérő mellett a Mad Max - A harag útja, a Mentőexpedíció, A nagy dobás című Wall Street-i vígjáték, Steven Spielberg Kémek hídja című hidegháborús mozija, az 1950-es években játszódó Brooklyn, a fogságban tartott anya és fia történetét ábrázoló, A szoba című dráma és a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját bemutató Spotlight - Egy nyomozás részletei című dráma is Oscar-közelbe jutott.

A legjobb rendező Oscarját Inárritu, Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max - A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba) és A nagy dobást jegyző Adam McKay kaphatja.

A színészi kategóriákban a tavalyihoz hasonlóan csak fehérbőrű művészek lettek jelöltek. A legjobb öt színésznő közé Brie Larson (A szoba), Jennifer Lawrence (Joy), Cate Blanchett (Carol), Saoirse Ronan (Brooklyn) és Charlotte Rampling (45 év) került be. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (A dán lány) és Bryan Cranston (Trumbo) kaphat díjat.
Legjobb női mellékszereplőként Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (Ex Machina) és Kate Winslet (Steve Jobs), férfi mellékszereplőként pedig Christian Bale (A nagy dobás), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Kémek hídja), Sylvester Stallone (Creed - Apollo fia) és Tom Hardy (A visszatérő) nyerheti el az Oscart.



A legjobb eredeti forgatókönyv kategória jelöltjei között a Kémek hídja, az Ex Machina, az Agymanók című rajzfilm, a Spotlight és a Straight Outta Compton című zenés életrajzi dráma kapott helyet. Az adaptált forgatókönyvek között a Carol, a Mentőexpedíció, A szoba, A nagy dobás és a Brooklyn írója reménykedhet Oscar-díjban. Az utóbbi alapjául szolgáló könyvet egyébiránt Nick Hornby alkalmazta filmvászonra.

A legjobb smink és frizura kategória három jelöltje között van A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd vígjáték. A részben Magyarországon forgatott film sminkes és fodrász csapatában magyarok is dolgoztak, bár a díjra csak két svéd szakember esélyes, Love Larson és Eva von Bahr.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: