2013-06-30 12:59:45• hírek • Kocsis Zoltán

Oscar díjas film a szatmárnémeti Gutenberg Rövidfilm Fesztiválon

Összesen tizennyolc német rövidfilmet tekinthettek meg az érdeklődők szombat este Szatmárnémetiben a Gutenberg Egyesület jóvoltából. A német nyelven tanuló egyetemisták egyesülete Oscar díjas alkotást is hozott magával, de a közönség megtekinthette az idei év legjobb osztrák rövidfilmjét is.

Oana Laslau, a Gutenberg egyesület jelenlegi elnöke a Szatmár.ro érdeklődésére elmondta, hogy a filmeket a „Kolozsvár soha nem alszik" elnevezést viselő rendezvénysorozat keretein belül is bemutatták. Az ott aratott siker adta az ötletet, hogy Szatmárnémetiben megrendezzék a filmfesztivált.

A Német Demokrata Fórum adminisztrálta Kulturtreff épületében szombat este 22.00 órai kezdettel összesen 18 filmet tekinthettek meg az érdeklődők. A sikerre bizonyíték, hogy a szervezők félszáz vendéget vártak, ám ezt a számot meghaladták az érdeklődők - pótszékeket kellett hozni.

A kínálat igen széles, a felhozatal pedig bőséges volt. Szó esett szülőkről, családról, természetről, rockzenéről és túlvilágról, na meg a szerelemről. Az Osztrák Kulturális Fórum és a Kolozsvári Német Kulturális Központ  jóvoltából vászonra került többek között Christoph és Wolfgang Lauerstein alkotása, a Balance (Egyensúly), amely 1990-ben megkapta a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Nem ez volt azonban az egyetlen díjnyertes alkotás. A „Kleingeld" (Aprópénz) 1999-ben elnyerte az Év Európai Rövidfilmje díjat, a „Fragile" (Törékeny) 2009-ben a Los Angeles-i Filmfesztivál közönségdíját. A „Gregors grösste Erfindung" (Gregor legnagyobb találmánya) című alkotást 2002-ben Oscarra jelölték, míg az „Unser Lied" 2013-ben a legjobb osztrák rövidfilmnek bizonyult.

A Gutenberg Egyesületnek Szatmárnémetiben közel húsz tagja van - ők a Johann Ettinger  Német Elméleti Líceum  diákjai. Az egyesületnek, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen németül tanuló hallgatók hívtak életre, Bukarestben van még egy fiókja.

Amint Oana Laslau elmondta, az egyesület célja a német nyelvű oktatás támogatása. Az egyesület legnagyobb rendezvénye a nyári iskola. Ennek kereteiben száz középiskolás tölthet el egy hetet július 14-21. között Kolozsváron, ahol megismerkedhet a kincses várossal, az ottani tanulási lehetőségekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: