2010-03-08 16:17:48• hírek • MTI/Reuters

Oscar - a díjazottak teljes listája

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) vasárnap este megrendezett 82. díjátadó ceremóniáján A bombák földjén című film kapta a legtöbb Oscar-szobrot: kilenc jelöléséből hatot váltott győzelemre.

Kathryn Bigelow iraki háborús drámája nyerte el a legjobb film Oscar-díját és a filmakadémia tagjai őt szavazták meg a legjobb rendezőnek is. Alkotótársa, Mark Boal a legjobb eredeti forgatókönyv díját vitte el. A technikai díjak sorában a film vágásáért Bob Murawskit és Chris Innist tüntették ki, a hangvágás díját Paul N. J. Ottosson, a hangkeverés díját pedig Ottosson és Ray Beckett kapta.

A legnagyobb riválisnak tartott, szintén kilenc Oscarra jelölt Avatar Mauro Fiore operatőri munkáján kívül a művészeti rendezésért kapott szobrot (Rick Carter és Robert Stromberg a művészeti rendezésért, Kim Sinclair pedig a díszletért). A harmadik díjat Joe Letteri nyerte el a háromdimenziós sci-fi szédületes vizuális effektusaiért.
A színészi elismeréseket legjobb főszereplőként Sandra Bullock (The Blind Side) és Jeff Bridges (Crazy Heart), legjobb mellékszereplőként Mo'Nique (Precious) és Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) vehette át.
A Precious című harlemi tinédzserdráma Geoffrey Fletcher munkája révén a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját is megkapta.

A legjobb külföldi film meglepetésre az argentin El secreto de sus ojos lett, bár sok elemző vélte úgy előzőleg, hogy a francia A próféta vagy a német A fehér szalag az esélyesebb. Az animációs kategóriákban az egészestés játékfilm díja a Fel! című Pixar-mesének jutott, a rövid animációk közül pedig Nicolas Schmerkin Logorama című munkája kerekedett felül.

A Fel! dallamait komponáló Michael Giacchino a legjobb eredeti filmzene Oscarját kapta. A legjobb filmdalnak pedig Ryan Bingham és T Bone Burnett szerzeményét, a The Weary Kindot választották a Crazy Heart című filmből.
A jelmeztervezők Oscar-versenyét idén harmadszor nyerte meg Sandy Powell, aki ezúttal Az ifjú Viktória királynő című kosztümös drámát gazdagította tudásával és fantáziájával. A maszkosok közül a Star Trek gárdája - Barney Burman, Mindy Hall és Joel Harlow -  emelkedett ki.

A legjobb rövid játékfilm Oscarját a Joachim Back és Tivi Magnusson által jegyzett The New Tenants nyerte el.
A dokumentum-játékfilm kategória győztese a The Cove (Az öböl) című produkció lett. A Louis Psihoyos és Fisher Stevens nevéhez fűződő film egy évszázados kegyetlen hagyományról, a japán delfinmészárlásról készült.
A rövid dokumentumfilm pálmáját Roger Ross Williams és Elinor Burkett Music by Prudence című munkája vitte el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: