2015-09-20 12:36:55• hírek • Szatmár.ro

Filmvetítés, osztálytermi színház és nyilvános főpróba a Magyar Dráma Napján

A Harag György Színtársulat is megemlékezik a Magyar Dráma Napjáról. Hétfőn több iskolában is osztálytermi előadást tartanak a színészek, később filmvetítés lesz a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében, majd az érdeklődők a bemutatásra váró Manka című darab nyilvános főpróbáján is részt vehetnek.

A Magyar Dráma Napja alkalmából hétfőn, szeptember 21-én, délután 15 órától filmvetítést tartanak a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében. Itt az érdeklődők ingyenesen tekinthetik meg Móricz Zsigmond Sári bíró című színpadi művéből készült, 1979-es előadást, amelynek rendezője Kovács Ádám volt.

Az éppen 36 éve, 1979 szeptember 21-én bemutatott előadás színháztörténeti kontextusát Csirák Csaba helytörténész, színháztörténész ismerteti a kedves közönséggel.

A filmvetítést megelőzően a társulat színészei a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Református Gimnáziumban és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban mutatják majd be osztálytermi előadásukat. A Csongor & Tünde című rendhagyó produkció rendezője Kányádi Szilárd.

A színház szerelmeseit az esti órákban a készülő Manka című előadás nyilvános főpróbájára hívják, melyet követően lehetőség lesz a darabbal kapcsolatban beszélni az alkotókkal a próbafolyamatról.

A rendezvény részletes programja:

09:00 - Csongor & Tünde - Kölcsey Ferenc Főgimnázium
11:00 - Csongor & Tünde - Hám János Római Katolikus Iskolaközpont
13:00 - Csongor & Tünde - Szatmárnémeti Református Gimnázium
15:00 - Vetítés a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében - Móricz Zsigmond: Sári bíró (1979.), rendező: Kovács Ádám - az előadás színháztörténeti kontextusát Csirák Csaba helytörténész, színháztörténész ismerteti
18:00 - Hatházi András: Manka - nyilvános főpróba (Szakszervezetek Művelődési Háza, Szatmárnémeti, nagyszínpad, színpadi nézőtér - Az előadás jellege miatt a későket a színház munkatársainak nem áll módjukban beengedni!)
20:00 - beszélgetés a Manka alkotóival a darabról és a próbafolyamatról. (Felkért hozzászólók: Jánk Károly költő, magyar irodalomtanár, Dr. Végh Balázs Béla egyetemi docens, irodalomtörténész, Kereskényi Sándor irodalomtörténész. Moderátor: Márk-Nagy Ágota rendező)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: