2015-09-23 17:07:36• hírek • Szatmár.ro

Ősbemutatóval indítja idei színházi évadját a szatmárnémeti Harag György Társulat

A Hatházi András Manka című drámája alapján létrehozott előadással nyitja a 2015/16-os színházi évadot a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az ősbemutatóként műsorra kerülő produkció rendezője maga a szerző, aki a tavalyi évadban egy többnapos szakmai workshopot is tartott a társulat tagjainak, és aki meghívott vendégként idén rendezői minőségben dolgozik Szatmárnémetiben.

A társulat történetében eddig összesen 14 ősbemutató volt, amelyből 11 a '89-es változást megelőző időszakban. „Mindenképpen folytatni szeretnénk a társulat azon, az utóbbi évadokban meghonosított műsorpolitikáját, hogy helyt adunk az ősbemutatóknak. Ezzel az új produkcióval jelenleg két ősbemutató is a társulatunk műsorán van, ugyanis a tavalyi évadban bemutatott Spiró-darabot, a Helló, doktor Mengelé!-t idén is tovább játsszuk" - részletezte a Hatházi-bemutató kapcsán megtartott sajtóbeszélgetés alkalmával Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A Manka valós, életrajzi mintákból ihletődött szöveg, amely egy pályázati kiírás apropóján született. „A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával kiírt Székely János Határon Túli Magyar Drámaírói Ösztöndíj felhívására írtam meg ezt a darabot, amely aztán nyertes is lett. Az előadás persze nem egészen ugyanazon szövegkönyv mentén készült el, hiszen az irodalom és a színpadon megszólaló szöveg a legtöbb esetben eltér, a próbafolyamat során szükségszerűen átalakul" - tette hozzá Hatházi András rendező, Jászai- és kétszeres UNITER-díjas színész, egyetemi oktató, a kolozsvári színiakadémia tanára.

„A mostani próbafolyamat mondhatni, egyenes folytatása volt a korábban elkezdett munkának. Sajnáltam volna, ha csak magunknak tartottuk volna meg a tavaly összegyűjtött tapasztalatokat, és csupán a szakmai műhelymunka maradt volna. Nagyon örültem neki, hogy a nézők előtt is meg tudjuk mutatni, miként dolgoztunk, és a rendező úr az idén egy teljes előadást vitt velünk színre" - fogalmazott Gaál Gyula, a Manka egyik szereplője.

Az előadás igazán érdekes, ugyanakkor roppant funkcionális díszletét Cristian Gătina tervezte, illetve a jelmezek is az ő munkáját dicsérik. A rendező asszisztense Végh Balázs, az előadásban látható videó-bejátszások, illetve a videóajánló operatőre Süveg Károly volt. A produkció szereplői: Marosszéki Tamás, Kovács Nikolett, Gaál Gyula, Bogár Barbara, Kányádi Szilárd, Sándor Anna, Poszet Nándor, ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

Manka - jelenet az előadásból

A Manka bemutatójára szeptember 25-én, pénteken, 19 órától kerül sor a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza nagytermében, színpadi nézőtérrel. Az előadás jellege miatt kezdés után nem mehetnek be nézők. A bemutatót követő első előadás szeptember 27-én, vasárnap, 19 órától lesz.

Jegyet váltani a színház Horea úti jegypénztárában lehet, minden hétköznap 10 és 17 óra, szombaton 10 és 13 óra között, előadások előtt egy órával a helyszínen, vagy interneten a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül. További információkért a 0261-712106 telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: