2010-06-30 14:12:52• hírek • Impulzus

Ősapáink is ezt használták: a Rákógumi kezdetei

Ha valaki szertenéz a világban, örömmel tapasztalhatja, hogy az óvszerekhez való viszonyulásban mindenhol gyökeres változás következett be.

Ma már senki sem tekinti tabu témának, a kondomok pedig végre előmerészkedhetnek rejtekhelyeikről. Elmondhatjuk, hogy a kondom szalonképessé vált, ami elsősorban a világméretű reklámkampányoknak is köszönhető. Az orvosok és a vezető reklámszakemberek egyetértenek abban, hogy amíg nincs olyan szer vagy szérum, ami segíthetne az AIDS megelőzésében illetve gyógyításában, addig a legjobb megoldás a kondom használata marad.

A Rákógumi kezdetei: történelmi visszatekintés

Kondom: a köztudatban úgy él, hogy II. Károly egyik udvari orvosa dr. Condom nevéhez fűződik eme forradalmi újítás. Sokkal valószínűbb ennél, hogy a kifejezés a „tartály" jelentésű latin „condus" szóból származik. Gabriel Fallopio itáliai anatómust tartjuk számon, mint az első olyan szakembert, aki részleges leírást adott az óvszerről, még 1564-ben. Ő leginkább a vászonból készült, krémmel átitatott változat mellett kardoskodott, amiről úgy tartotta, megvédi viselőjét a nemi betegségekkel szemben. Az idő tájt az óvszereket általában állati bélből készítették. A nagy újkori óvszerforradalom 1844-ben következett be, amikor Hancock és Goodyear kifejlesztették a gumi vulkanizálásának technológiáját. Az első kereskedelemi forgalomban is megjelenő kondomot Londonban lehetett beszerezni az 1700-as években. A nagy Casanova, aki 1725 és 1798 között élt, s akiről azt tartották, hogy ő volt a világ legaktívabb szeretője, birkabélből készült kondomokat használt, amit „angol lovaglóköpeny"-nek nevezett, és azt tartotta róla, hogy nyugtatóan hat az idegekre. Amíg a mai ismert óvszerek nem léteztek, a szerelmesek állati eredetű eszközökkel védekeztek, ha biztonságos szexre törekedtek. A kecskebél igen népszerű volt az ókori Kréta szigetén. Állatbélből készült kondomokat ma is lehet kapni, ezek alapanyaga nem más, mint a bárányok vakbele. Ezekről a kondomokról azt tartják, hogy érzékibb élményt biztosítanak, mivel az állati szövet jobban vezeti a hőt, mint a gumi. Bár napjainkban is kaphatók ilyen hagyományos kondomok, s ezek a világ egyes tájain igen népszerűek, a fogamzásgátlás tudománya tovább fejlődött, napjaink óvszerei már jóval biztonságosabbak és szexisebbek, mint elődeik.

Forrás: Leonard Stall: The Good Condom Guide


Casanova  birkabélből készült kondomokat használt

Casanova birkabélből készült kondomokat használt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: