2010-04-29 15:17:09• hírek • MTI/AFP/APA

Orvosok vizsgálják a hetven éve éhező jógit

Katonai orvosok próbálják megfejteni egy 83 éves indiai jógi titkát, aki azt állítja, hogy több mint hét évtizede nem vett magához táplálékot és folyadékot, és minden energiáját a meditációból nyeri.

Prahlad Dzsanit múlt hét csütörtökön szállították be a nyugat-indiai Ahmedábád egyik kórházába, hogy a nap huszonnégy órájában megfigyelhessék és orvosi vizsgálatok egész sorát végezzék el rajta - mondta el G. Ilavazahagan, az indiai nemzetvédelmi kutatóintézet élettani kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Az orvosok közölték, Dzsani érkezése óta nem vett magához egy csepp folyadékot és egyetlen gramm táplálékot sem, és vécén sem volt.

A kutatók reményei szerint a vizsgálatok eredményei segítséget nyújthatnak abban, hogy túlélési stratégiákat dolgozzanak ki természeti katasztrófák és szélsőséges stresszhelyzetek esetére, valamint űrkutatási célokra, például Mars- vagy Hold-expedíciók számára.

Az orvosok mágneses rezonancia-vizsgálatot végeznek majd, elektródákkal mérik Dzsani agy- és szívműködését, és más idegélettani vizsgálatokat is végrehajtanak. Ezeken túl részletesen elemzik az aszkéta vérét is.
A legérdekesebb kérdés, hogy honnan veszi a szakállas aggastyán az élethez szükséges energiát. Saját elmondása szerint kizárólag a meditációból merít. Az állítja, hogy nyolcéves korában egy istenség megáldotta, és azóta nincsen szüksége semmilyen fizikai táplálékra. Arról is beszélt, hogy egy misztikus és megmagyarázhatatlan folyamat révén egy szájpadlásán található lyukon keresztül nyer vízcseppeket.

"Dzsani azt állítja, hogy a meditációból nyeri az energiát. Katonáink ugyan nem fognak tudni meditálni, mégis szeretnénk minél többet megtudni erről az emberről és a testéről" - fogalmazott Ilavazahagan. Az átfogó vizsgálatok április 22-én kezdődtek és körülbelül 15-20 napig tartanak. Eredményre várhatóan két hónap múlva lehet számítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: