2011-11-16 16:52:03• hírek • Szatmár.ro

Orvosi tanácsok, melyek megmenthetik az Ön életét

A kiegyensúlyozott életmód, egészséges táplálkozás, elegendő pihenés és mozgás, dohányzás teljes elkerülése és az alkoholfogyasztás jelentős csökkentése segít nemcsak a rák megelőzésében, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében is, ugyanakkor megerősíti a szervezet ellenállását, és segít megőrizni az egészséget.

A Rákmegelőzési Kampány keretein belül a Közegészségügyi Igazgatóság jótanácsai.


A rák súlyos betegség, és egyre gyakrabban fordul elő, de egészséges életmóddal meg lehet előzni, vagy legalábbis komolyan csökkenthető a megbetegedés kockázata. A rákbetegség nem jelent halálos ítéletet, hiszen van lehetőség kezelni, de tudniuk kell, hogy a kezelés annál hatékonyabb, minél korábban fedezték fel a betegséget.
Szeretnénk felhívni a figyelmüket néhány gyakori rákfajtára, a kockázati tényezők elkerülésére és a korai felismerési lehetőségre, hiszen ez a feltétele a sikeres gyógyításnak.

A tüdőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés, melyet egyértelműen a dohányzás okoz. Éppen ezért, a dohányosoknak le kellene szokniuk, hogy felszabadulhassanak a cigaretta rabságából. 1-2 évente nem árt tüdőröntgenre jelentkezni, és ha felmerül a betegség gyanúja, az orvos további vizsgálatokat is javasol.

A dohányzás más szervek rákos megbetegedését is okozhatja, úgymint: húgyhólyag, prosztata, gyomor, szájüreg, gége.
A nőknél a mellrák áll az első helyen, ami a gyakoriságot illeti. A túlsúly, alkoholfogyasztás, ösztrogéntöbblet, és nagy valószínűséggel a traumák is hozzájárulnak az emlőrák kialakulásához. Azok a nők viszont, akiknek vannak gyermekeik, és akik szoptatták is a gyermekeiket, bizonyos védettséget élveznek. A betegség korai felismerésére minden nőnek, életkortól függetlenül, havonta önvizsgálatot kell végeznie. A termékeny életkorban lévő nők a menstruációs napok utánra időzítsék ezt. Az önvizsgálat az emlők megfigyelését jelenti, tükör előtt, felemelt, majd leengedett karokkal, aztán pedig az egész emlő tapintásos átvizsgálása következik, a hónalj zónájával együtt.

A gyanús jelek a következők: a mellben kitapintható csomó jelenléte, kidomborodás vagy behúzódás a felszín egy részén, tágult pórusos bőrelváltozás („narancsbőr"), az emlőbimbó behúzódása, viszketés vagy váladék képződése, egyéb kóros elváltozások, sérülések. Az emlő daganatai legtöbb esetben jóindulatúak, de a rosszindulatúakat is sikerrel lehet kezelni, ha idejében felfedezik őket. Középkorú és idősebb hölgyeknél, a 2-3 évente elvégzett mammográfia is segíthet az esetleges elváltozások korai felismerésében.


A méhnyakrákot tekintve, a fertőzés kulcsfontosságú. A túl korán elkezdett, túl szabados nemi élet, több partner - mindez igen megnöveli a humán papilóma vírusos (HPV) megfertőződés esélyét. A leghatékonyabb védekezési mód a HPV-ellenes oltás, még a nemi élet megkezdése előtt. A 0 stádiumú méhnyakrák 100%-ig meggyógyul. A korai diagnózis érdekében minden nőnek szükséges évente nőgyógyászati ellenőrzésre jelentkeznie: olyankor elvégzik a Babeş-Papanicolau hüvelykenet-vizsgálatot is.

Ugyanígy, a 45 év feletti férfiak is jól teszik, ha évente elmennek urológiai szűrővizsgálatra, elsősorban a prosztatát ellenőrizendő. A végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálat, amitől egyáltalán nem kell félni, arra is jó, hogy kimutassa, ha a vastagbél utolsó szakaszában daganat található.

A vastagbélrák megelőzése érdekében óvakodni kell a székrekedéstől. Fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut (mindezek tartalmaznak növényi rostokat), igyanak napi 2 liter folyadékot, végezzenek testmozgást és legalább 30 percet gyalogoljanak naponta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: