2018-02-02 14:27:29• hírek • Agerpres

Orvosi javaslat nélkül szedik sokan az antibiotikumokat

Körülbelül hat romániai lakos közül egy személy úgy szedett antibiotikumot az elmúlt évben, hogy azt nem orvos írta fel, derült ki a Cult Market Research által végzett felmérésből.

A felmérés szerint a gyógyszerfogyasztási szokásokat illetően nincs nagy eltérés a fiatalok, felnőttek és idős személyek között. A 35-49 év közöttiek körülbelül 17 százaléka fogyaszt antibiotikumot, anélkül, hogy orvosa írta volna fel. A 18-34 év közöttiek 15%-a, az 50 és 64 év közöttiek 15 százaléka fogyaszt vény nélküli antibiotikumokat. Az idézett forrás szerint a 65 év fölöttieknél tapasztalható, hogy kevesebben vesznek be orvosi javaslat nélkül antibiotikumokat (10%).

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az oktatásnak is szerepe van az antibiotikumok fogyasztásában. A legtöbb fogyasztó általános vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik (21%), őket követik a középiskolai végzettségű személyek (15%).

A szociológiai kutatásból az is kiderült, hogy a vidéki környezetben élők sorában öt ember közül egy (20%) vett be antibiotikumot, anélkül, hogy kikérte volna orvosa véleményét, városi környezetben ez az arány 11%. 

A nemek szerinti megoszlást vizsgálva kiderült, hogy a nők hajlamosabbak arra, hogy orvos megkérdezése nélkül kezeljék magukat antibiotikumos gyógyszerekkel. Az arány 18%, szemben a férfiak 11 százalékával.

Az idézett forrás szerint az alacsonyabb keresettel rendelkező személyek használnak inkább vény nélkül beszerzett antibiotikumot. Az 1.001 és 2.000 lej közötti bérezésű személyek 42 százaléka vesz be ilyen típusú gyógyszert recept nélkül, míg a 4.001-5.000 lej közötti bérrel rendelkező személyeknek csupán 5 százaléka nem kéri ki az orvos véleményét, mielőtt nekifogna a gyógyszeres kezelésnek.

A felmérést 2018. január 15-e és 25-e között végezték. A felmérés során 943 romániai lakost kérdeztek meg telefonon keresztül. A hibahatár +/- 3,2 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: