2009-07-20 14:23:03• hírek • Gozner Gertrud

Orvoshiánnyal küzdenek

Amióta a 112-es egységes segélyhívón keresztül érkeznek a hívások sokkal kevesebb a téves riasztás - tudtuk meg Dr. Notárius Gabriellától, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat vezetőjétől. A szatmári mentőszolgálat helyzetéről kérdezve az orvosnő kifejtette, hogy a mentőautók jelenleg mind jól felszereltek, ugyanis az állományban levő gépkocsik nagy része alig egy éves, és leginkább orvoshiánnyal küszködik a szolgálat.

A nagykárolyi, tasnádi és avasfelsőfalui mentőszolgálat autói A I, A II és B I típusúak, az A kategória azt jelenti hogy csak szállításra alkalmasak, a B típusúak defibrillátorral ellátottak és mindegyiket egy asszisztens is kíséri. Szatmárnémetiben a B I, B II, és C II típusú mentőautók közlekednek, ezek szintén defibrillátorral rendelkeznek, amelyek két funkcióra vannak beállítva. Ha orvos is van a mentőben, akkor manuálisan működtethetők, ha csak asszisztens van, akkor automatára vannak kapcsolva.

A C II-es felszereltségű autók a legjobbak, ezekben mindig kiszáll az orvos is és lélegeztető gép is található bennük - magyarázta a szolgálat vezetője. Szatmárnémeti teljesen le van fedve, szükség esetén pótmentő áll a páciensek rendelkezésre. Általában 75 százalékos az autók kihasználtsága, törvényileg is ez van előírva, mert a gépeknek töltési időre van szükség, nem lehetnek állandóan szolgálatban - fejtette ki az orvosnő.

Téli hónapokban napi átlagban 120-szor riasztják a mentőket, nyáron ez általában lecsökken kilencvenre - tudtuk meg a mentőorvostól. Nyáron leginkább magas vérnyomásos, agyvérzéses, szívbeteg páciensekhez hívják ki őket, a pszichés betegek szintén nehezebben viselik a hőséget. Ebben az időszakban ugyanakkor megnő a hasmenéses, lázas, bélfertőzéses esetek száma. Idén nem voltak nagy problémák a kánikula miatt, úgy tűnik hogy a szatmáriak tudják mit kell ilyen melegben tenni, vagyis sok folyadékot fogyasztani és kerülni a tűző napot - tette hozzá Notárius doktor.

 

Jelenleg 142 személy dolgozik a mentőszolgálat kötelékében, beleértve az orvosokat, asszisztenseket, sofőröket és az adminisztrációt. Még 36 orvosra lenne szükség a megyében, hogy minden szolgáltatást maximálisan el tudjanak látni - magyarázta a mentőszolgálat vezetője.

Összesen nyolc orvosuk van, akik négy műszakban kettesével látják el a szolgálatot. Nagyon kevesen vagyunk, nem tudunk minden mentőautóval orvost is küldeni. Négy autó, amellyel az orvosok a beteget a saját otthonukban látnák el, kihasználatlanul áll ennek következtében. Az orvosok csak sürgősségi helyzetekben szállnak ki, és még ezekben az esetekben is mérlegelni kell, hogy melyik riasztás élvez elsőbbséget.

Március óta nem fizetik az egészségügyi dolgozók túlóráit, így van olyan mentősofőr aki mindent összevetve már egy hónapot ingyen dolgozott. A gyógyszerek és az egészségügyi fogyóeszközök utánpótlásában nincs fennakadás, csak azokból a gyógyszerekből van hiány, amit nem forgalmaznak az országban, és így nehezebb őket beszerezni őket - fejtette ki az orvos. Nótárius szerint valószínűleg az év utolsó harmadára kifogynak a pénzből, de bíznak benne hogy költségvetés-kiegészítésből újabb pénzhez jutnak és nem lesz fennakadás az ellátásban.

Talán ősztől érkezik egy új orvosnő hozzánk, aki júniusban sikeresen tette le a vizsgáját, de erről még nem kaptunk hivatalos értesítést - mondja Nótárius. Az orvosnő szívesen lát minden új kollégát, mert az utóbbi években sokan távoztak külföldre, számos egykori munkatársuk jelenleg Németországban, Nagy Britanniába és Magyarországon dolgozik.


Az autók jól felszereltek Szatmár megyében, csak nincs elég mentőorvos.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: