2015-07-16 00:30:03• hírek • Szatmár.ro

Orvosaink itthon maradásáért küzdenek - másképp

„Az akció elsősorban figyelemfelkeltés" - magyarázta Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács elnöke, aki segített a Szent-Györgyi Albert Társaságnak abban, hogy a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program révén eljusson az üzenet Kolozsvárra a Communitas Alapítvány főtámogatásával.

Dr. Vass Zoltán, a SZÁT társelnöke, véleménye szerint több mint aggasztó ütemű az orvosok elvándorlása, amelyre mindenki a maga módján kell felhívja a figyelmet. „Egyetlen akció sem komolytalan, hiszen, ha csak egyetlen ember figyel fel arra, hogy milyen komoly folyamattal nézünk szembe, már az is eredménynek számít. Ha egyetlen embert tudunk a magunk oldalára állítani, akkor azt is meg kell tennünk, mert közben a korrupció és a tudatlanság miatt egyre kevesebb a bizalom az orvosok iránt, s egyre többen döntenek úgy - ők már a megengedhetetlenül alacsony fizetések és a lehetetlen körülmények miatt -, hogy külföldön kezdik meg rezidens éveiket vagy végzett szakorvosként ott folytatják a praxist" - mutatott rá a jelenség részleteire a társelnök.

A tiszta, fehér anyag jelképezte azt a hozzáállást, amellyel az orvosok és az egészségügy felé kellene fordulni, a kéznyomok pedig azt, hogy az emberek támogatását jelképezik. Kolozsváron az eredeti tervekkel ellentétben nem a városközpontban mutatták meg, hanem kerületek forgalmasabb pontjain. S ugyanezt tették Szatmárnémetiben is. Ez utóbbi nem szerepelt az eredeti elképzelésben, de mivel innen indul a szervezet, ezért logikusnak tűnt megmutatni itt is, hogy van az orvosoknak csoportja, akik a betegért harcolnak a maguk módján, s ehhez a fiatalok egy csoportja is csatlakozott, mert orvosokra ma és holnap is szükségünk van, főleg akkor, ha igaz az a statisztika, amely szerint óránként 4 orvos hagyta el egy időben Romániát.

Ezzel párhuzamosan megint megszervezik majd a Partiumi Fiatal Orvosok találkozóját, akik találkozhatnak itt élő és praktizáló idősebb társaikkal, s megtudhatják, hogy vannak is itthon is lehetőségek, de a határ közelsége is rejt magában olyan lehetőségeket, amelyek megfontolandóan jónak tűnnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: