2011-02-15 15:49:57• hírek • Szatmar.ro

Orvhalászok és fogyatékosok

Főleg szociális jellegű problémával keresték fel Pataki Csaba alprefektust keddi meghallgatásán.

A nagygércei P. Rodica 9 gyermeket nevel igen szerény körülmények között. A turci polgármesteri hivatalhoz fordulva segélyért, ott azonban azt a választ kapta, hogy nem jogosult erre, mivel nevén szerepel egy 50 áras földterület. Ezzel az ürüggyel az ilyenkor szokásos szociális helyzetét sem mérték fel. A család egyedüli pénzforrása csupán a férje fizetése, így az alprefektus segítségét kérte. Pataki elmondta, ahhoz, hogy lehetőség nyílhasson a támogatásra, a nőnek előbb le kell adnia egy írásos kérvényt a helyi önkormányzatnál, amelyre ez köteles válaszolni, illetve elvégezni a szociális felmérést és csupán ez után juthat a támogatáshoz.

B. Zsuzsanna lázári lakos fogyatékos testvérének kívánt munkakönyvvel szerződtetett gondozója lenni, azonban ezt megtagadták számára a helyi hivatalban.
Mint kiderült a 33 éves testvér több éven át az Egy új élet elnevezésű otthonban lakott, a panaszosok elmondása szerint azonban tavaly egy másik beteg megverte őt és azóta nem akart visszamenni az intézménybe.
A családtagok ezek után kérték a polgármesteri hivatal-, illetve a Szatmár Megyei Munkaelosztó dolgozóit, hogy B. Zsuzsa hivatalosan is a fogyatékos testvére gondozójává válhasson. A hivatalok azonban ezt elutasították.
Pataki Csaba a polgármesterrel telefonon konzultálva ígéretet kapott arra, hogy megoldódik a nő problémája. Az elmúlt év végén ugyan már nem volt keret alkalmazására, idén viszont már lehetőség van erre.

Szintén szociális gonddal kereste fel az alprefektust az a nagykolcsi L. Angela, akinek férje tavaly illegálisan horgászott és ezért megbüntették. A nő szerint a felszólítás azonban csupán hozzávetőleg fél évre a tettenérés után érkezett haza. A férj eközben lebénult, így csupán L. Angela 500 lejes fizetéséből él a család. A 8 éves gyermekük ugyan jár iskolába, az utána járó szociális támogatást nem tudják igényelni, mivel szükség lenne a férj pénzügyi igazolására is. Ezt pedig nem kaphatják meg, mivel nincs rendezve a 350 lejes büntetésük.
Az alprefektus elmondta, a törvények ilyen esetben nem engednek kibúvót, így az egyetlen megoldás az, hogy kifizeti a büntetést.


Az alprefektus segítségét kérték a panaszosok
Az alprefektus segítségét kérték a panaszosok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: