2010-07-03 23:11:58• hírek • Kocsis Zoltán

Őrült negyeddöntő, micsoda elődöntő (lesz)

A toronymagas favorit spanyolok nem mindennapi meccsen verték Paraguayt.

Az Európa-bajnok Spanyolország zárta a 19. labdarúgó világbajnokság negyeddöntőinek sorát egy olyan meccsel, amely előtt mindenki azt mondta, hogy Paraguay csak statisztálni fog. Egy olyan meccsen, amelyet évek múltán is emlegetni fognak, Paraguay bizony alaposan megnehezítette a nagy esélyes dolgát.

Némi meglepetésre Santana már 50 másodperc elteltével célba vette Casillas kapuját, a spanyol különösebb nehézségek nélkül védeni tudott. Aztán az idő teltével kiderült, erről a kísérletről nem csak azért illik említést tenni, mert ez volt az első, hanem azért is, mert jó ideig ez volt az egyedüli. Paraguay ugyanis rendkívüli fegyelemmel és futómennyiséggel letámadta a spanyolokat, akik ennek következtében nem találták saját játékukat, a passzokba rendszerint hiba csúszott. Bár a dél-amerikai védelmi vonal egyre hátrébb tolódott, a piros-fehér-kékek remekül szűkítették a területeket. A spanyolok nem tudtak semmi meglepőt előhúzni a tarsolyukból, az utolsó 30 méteren valaki mindig belepiszkált a passzokba, az egyéni próbálkozások pedig a második-harmadik védőben mindig elakadtak. Paraguay támadásban csak a hosszan beívelt labdákra hagyatkozott, igaz, ebből komoly gondjaik lehettek volna az európaiaknak, amennyiben előbb Alcaraz, majd Santana nem marad le róluk.

Nem alakult ki folyamatos játék, helyzet pedig még annyi sem, Santana lövése mellett jó ideig csak Xavi kapáslövését lehetett feljegyezni a 29. percben, amikor a labda veszélyes közelségben zúgott el a paraguayi felső léc fölött.

Aztán az 57. percben kezdetét vette az őrület! Egy paraguayi szöglet után Piqué lerántotta Carrdozót, a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé a sértett állt, ám Casillas védeni tudta a lövést. A kontra végén Villa került helyzetben, ám Alcaraz szorításában feldobta magát. Batres játékvezető ezt megette, jöhetett az újabb büntető, amit Xabi Alonso be is vágott. Igen ám, de ezt a bíró nem adta meg, az ismétlést viszont Villar védeni tudta. (Xabi Alonso, vesztére, ezúttal a másik sarkot választotta.) A kipattanóra Fabregas startolt rá, akit a kivetődő kapus elütött (ezt már nem fújta be a guatemalai, pedig ez inkább ért büntetőt, mint Villa műesése), Ramos lövését pedig a gólvonalról vágták ki.


Piqué már feljútott a csúcsra, Spanyolország  eljut-e? fotó: rfef.es
Piqué már feljútott a csúcsra, Spanyolország eljut-e? fotó: rfef.es


Egyre nyomasztóbb lett közben a spanyolok fölénye, ám egy Iniesta lövésnél (Villar védett szépen) nem jutottak közelebb a gólszerzéshez. Aztán jött a 82. perc, újabb bizarr jeleneteivel! Iniesta egy szóló után rendkívül önzetlenül Pedro elé passzolt, aki ziccerben csak a kapufát találta el. A labda Villa elé került, aki a hosszú sarokra csavarta a játékszert mintegy hat méter távolságból. A Jabulani előbb bal, majd a jobb oldali kapufán csattant, onnan aztán csak beszédült a gólvonal mögé.

A hajrában aztán Casillason volt a sor, hogy a frászt hozza honfitársaira: Barrios lövése után ugyanis kipördült a labda a kezei közül, érkezett Santa Cruz, ám a Real Madrid kapusa ezúttal lábbal, hatalmas bravúrral védeni tudott. A kontra végén a spanyolok kerültek ziccerbe, de Villa lövését Villar védeni tudta.

Paraguay heroikus küzdelmet folytatott a nálánál jobb képességű játékosokból álló Spanyolország ellen, amely összességében többet tett a gólszerzésért és egy őrült meccs végén csak bejutott az elődöntőbe. Tette mindezt hatvan év után!

Az elődöntőben pedig a bombaformában futballozó Németország vár a „vörös fúriára", megismétlődik tehát a 2008-as Európa-bajnokság fináléja. Akkor Spanyolország Torres góljával 1-0 arányban nyerni tudott...
Spanyolország - Paraguay 1-0
gól:
Villa (82.)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Puyol (Marchena, 84.), Piqué, Capdevila - Busquets - Xavi, Alonso (Pedro, 75.), Iniesta - Torres (Fabregas, 56.), Villa
Paraguay: Villar - Veron, Da Silva, Alcaraz, Morel - Riveros, Barreto (Vera, 64.), Caceres (Lucas, 84.), Santana - Valdez (Santa Cruz, 72.), Cardozo

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: