2009-10-08 13:48:05• hírek • Gozner Gertrud

Európai szintű kutatások Romániában

2006-ban a szatmárnémeti székhelyű Romániai Denevérvédelmi Egyesület a Londoni Állattani Kutatóintézettel közösen elindított egy nagyszabású programot. A kutatás célja, hogy utak menten felmérjék a denevérek előfordulását.

A módszer lényege a rendszeres felmérés, különböző útszakaszok mentén, gépkocsik segítségével. A felmérők 25 km óránkénti sebességgel egy kb. 40 km hosszú  útszakaszt járnak be, miközben az autóra egy speciális denevérdetektor van rögzítve. A detektor hangjait egy digitális hangfelvevő rögzíti, a denevérek pontos helyét pedig GPS segítségével azonosítják be - tudtuk meg Szodoray-Parádi Abigél programfelelőstől. Az adatokat később számítógép segítségével elemzik ki.

Ehhez a munkához nagyon sok önkéntesre van szükség, hiszen minél nagyobb területen történik a felmérés, annál hamarabb sikerül megállapítani, hogy a denevérek populációiban hosszútávon milyen változások állnak be, melyek azok a zavaró tényezők amelyek hatására csökkenhet az állományuk - magyarázta a szakember.

Románia 2006-ban kezdte el országos szinten a felméréseket, 7 kutatóbiológussal, azóta 89-re növekedett az önkéntesek száma, akik összesen 6 641 kilométernyi útszakasz mentén végezték munkájukat. A felmerések májustól szeptemberig tartanak, majd a téli periódusban történik a hangok kielemzése.

A felmérés sikerét az önkéntesek lelkesedése nagymértékben meghatározza. A Romániai Denevérvédelmi Egyesület évente biztosít továbbképzéseket az önkéntesei számára, ugyanis csak így lehet egységes módszerekkel elvégezni a felmérést - nyilatkozta a denevérvédelmi szakember. A részeredmények nemzetközi tudományos konferenciákon, tudományos lapokban jelennek meg. A program iránt érdeklődők a www.ibats.org.uk és a www.aplr.ro weboldalakon keresztül megfelelő információkhoz juthatnak.


A denevérvédők folyamatosan dolgoznak a populációk felmérésén
A denevérvédők folyamatosan dolgoznak a populációk felmérésén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: