2014-11-06 17:50:07• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 50.000 elektronikus egészségügyi kártyát postáztak már ki

A Szatmár Megyei Egészségügyi Pénztár tájékoztatása szerint már 45.000 elektronikus egészségügyi kártyát kipostáztak, terveik szerint pedig november végéig valamennyi szatmári megtalálja majd a postaládájában.

Georgeta Pop igazgató tájékoztatása szerint október közepén 108.000 kártya érkezett Szatmár megyébe, majd a hónap végén további 82.000. Ezek közül pedig már 45.000 kártyát kiosztottak - mivel a háziorvosok megtagadták a terjesztését, így  kénytelenek voltak a román postán keresztül eljuttatni az emberekhez.

Szatmár megyében összesen 250.000 kártyára van szükség és az illetékesek remélik, hogy november végéig valamennyit ki tudják postázni.

Egészségügyi kártyát minden, 18. életévét betöltött biztosított román állampolgár kap. Ezek nagyjából akkorák, mint a bankkártyák és egy chippel vannak ellátva. A chip tartalmazza majd a kártya tulajdonosának adatait, kórlapját, az eddig felírt gyógyszerek listáját.

Amikor tulajdonosa kézhez kapja, a kártya még inaktív. Akkor aktivizálódik, amikor a tulajdonosa először fordul valamilyen egészségügyi szolgáltatóhoz (orvoshoz, gyógyszerészhez). A tervek szerint egy ideig a régi és az új rendszer párhuzamosan működik majd, ám egy idő után már csak a kártyával fordulhatunk bármilyen egészségügyi szolgáltatóhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: