2010-10-06 12:21:39• hírek • MTI

Országunkban is bekövetkezhet az iszapömlés

Romániában is könnyen bekövetkezhet a Magyarországon történt iszapkatasztrófához hasonló baleset, ugyanis az évekkel ezelőtt bezárt nagyváradi timföldgyár vörösiszapot tartalmazó tározóját nem helyezték biztonságba, illetve folyamatosan szennyezi a Duna-deltát egy Tulcea megyei tározó is.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint a Nagyváradon negyvenöt évvel ezelőtt beindult Alumina (neve később Cemtrade-re változott) timföldgyár több tározót is működtetett a környéken: a Nagyváradhoz tartozó Biharpüspökiben, illetve a városból a borsi román-magyar határátkelő felé vezető út mentén. A veszélyes anyagokat tartalmazó létesítmények közül már évek óta egyik sincs használatban.

A timföldgyárat 1965-ben alapították Alumina néven, az 1989-es rendszerváltást követő időszakban egy ideig állt a termelés, majd 2000-ben egy orosz befektető, a Ruskii Alumini vásárolta meg az üzemet, és 2004-ben újraindította a tevékenységet. 2006-ban azonban a felhalmozott tetemes veszteségek miatt végleg bezárt az üzem, és a gyárat minden hozzá tartozó épülettel és létesítménnyel együtt áruba bocsátották, vevőt azonban nem találtak rá. Az összesen 42 hektárnyi területen fekvő vörösiszap-tározókat azóta sem használta senki.

Ioan Buzle, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője a Krónikának úgy nyilatkozott: közel sem jelentenek akkora veszélyt a környezetre a Nagyvárad melletti vörösiszap-tározók, mint a magyarországiak, hiszen az erdélyiek abban különböznek a Veszprém megyeiektől, hogy az iszap legnagyobb része a talajszint alatt van, így baleset esetén nem ömölhet ki akkora mennyiségű zagy, mint Magyarországon.

Ovidiu Daescu, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója egy helyi román hírportálnak, hogy a Cemtrade tározója földrajzi elhelyezkedése miatt határon átnyúló szennyezést is okozhat - olvasható a Krónikában. Az erdélyi újság kommentárt is szentel a magyarországi balesetnek. A szerző szerint  az ajkai katasztrófa után félő az erdélyi verespataki és felsőcsertési bányanyitásban érdekelt kanadaiak "mindannyiszor az ajkai gátszakadással fognak majd bezzegelni", valahányszor budapesti illetékesek megfogalmazzák a Maros gyűjtőmedencéjét veszélyeztető, ciántechnológiás beruházásokkal szembeni aggályaikat.

A kommentátor szerint ugyanakkor a mostani baleset sokkal inkább arra figyelmeztet, mekkora potenciális veszélyeket hordoznak a térség országaiban működő vagy már bezárt ipari létesítmények, amelyek egyre hangosabban ketyegő ökológiai bombaként bármikor robbanhatnak - olvasható a Krónikában.



A Cemtrade tározója földrajzi elhelyezkedése miatt határon átnyúló szennyezést is okozhat


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: