2013-11-13 22:28:55• hírek • MTI

Országszerte tüntetnek az egyetemisták

A romániai egyetemista szervezetek szövetsége (ANOSR) az oktatási törvényben is előírt hat százalékos részesedést követel a hazai össztermékből a tanügy számára. A demonstráció szónokai szerint az utóbbi években Románia már a bruttó hazai termék három százalékát sem fordította az oktatásra.

Az egyetemisták arra panaszkodnak, hogy a fejkvóta folyamatos csökkenését a felsőoktatási intézmények különböző illetékek növelésével, és újabbak bevezetésével ellensúlyozzák, így a beiratkozástól, a könyvtárig, és a kollégiumtól, az államvizsgáig mindenért fizetniük kell.

Az ANOSR felhívására több ezer diák vonult fel Bukarestben és az ország másik tíz egyetemi központjában. Azt követelték, hogy állítsák vissza a költségvetési támogatást a 2008-as szintre, emeljék meg a kollégiumok és étkezdék szubvencióját. Elmondásuk szerint a kétszáz lejt alig meghaladó szociális ösztöndíj  kollégiumi és étkezési költségeik felét sem fedezi.

Múlt szerdán a tanügyi szakszervezeti szövetség (FSLI) felhívására több ezer pedagógus tüntetett a fővárosban. A tüntetők 50 százalékos béremelést követeltek a pályakezdőknek, és állást foglaltak a hazai össztermék hat százalékát kitevő költségvetési támogatás mellett.

Arra az esetre, ha a kormány nem tesz eleget követeléseiknek, a FSLI kilátásba helyezte, hogy általános pedagógussztrájkot tartanak a tavaszi európai parlamenti választások idején.

A kormány csütörtöki ülésén fogadja el a 2014-es állami költségvetés tervezetét. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint csak a pályakezdő tanári fizetés nő tíz százalékig terjedő mértékben, egyébként jövőre is a 2013. decemberi szinten maradnak a közalkalmazotti bérek Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: