2012-06-15 14:38:03• hírek • Gazda Árpád/MTI

Országszerte tárgyalásokat folytat az RMDSZ

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára

A romániai önkormányzati választások eredményeinek hivatalos kihirdetése után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai egyezségekkel próbál alpolgármesteri tisztségeket szerezni Erdély nagyvárosaiban, és tanácselnök-helyettesi tisztségekhez jutni Erdély megannyi megyéjében.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a pártok vezetői között helyi és országos szinten is egyeztetések zajlanak, amelyek végén - várhatóan a jövő hét során - születnek meg a helyi megállapodások. Az RMDSZ legtöbb helyen a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) egyezkedik, de olyan megyék és városok is akadnak, ahol a jobboldali Demokrata-Liberális Párt (PDL) a tárgyalópartner.

Kovács Péter elmondta: az RMDSZ Kolozsváron is szeretné megőrizni az alpolgármesteri tisztséget, Kolozs megyében pedig a megyei tanácselnök-helyettesi tisztséget. Kolozsváron a volt koalíciós partnerrel, a PDL-lel, Kolozs megyében az új hatalommal, az USL-lel tárgyalnak. A városban az RMDSZ négy önkormányzati képviselője képezi a mérleg nyelvét a két nagy román politikai erő között. A megyében az RMDSZ nélküli baloldali többség is kialakítható a szélsőségesen populista Dan Diaconescu Néppártjával (PPDD).
Marosvásárhelyen és Maros megyében az RMDSZ a legjelentősebb politikai erő, nélküle sem a PDL, sem az USL nem tud többséget kialakítani. Az RMDSZ az USL-lel folytat tárgyalásokat, és nem kétséges, hogy megyei alelnöki és marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztséget kap.

Szatmár megyében is a megyei alelnöki és a szatmárnémeti alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél. A városi önkormányzati testületben ugyan az USL nem szorul koalíciós társ segítségére, de a megyében csak az RMDSZ-szel vagy román nagykoalícióval tudna többséget kialakítani. Kovács Péter elmondta, itt is az USL-lel folytatnak tárgyalásokat.

Bihar megyében és Nagyváradon jelentős előnnyel nyert az USL, a megyeszékhelyen kétharmados, a megyében egyszerű többsége van; sem a városi, sem a megyei tanácsban nem szorul koalícióra. Amint Kovács Péter elmondta, az RMDSZ ennek ellenére számít a  megyei alelnöki és a nagyváradi alpolgármesteri székre. 2011 márciusában ugyanis olyan írásos megegyezést kötött az USL-el, amelyben a felek vállalták, hogy győzelem esetén a másik félnek biztosítanak egy megyei alelnöki és egy nagyváradi alpolgármesteri széket. Hasonló egyezség biztosította négy évvel ezelőtt is az RMDSZ politikusai számára a vezető tisztségeket.

Nagybányán is - a választások előtt kötött - egyezség alapján reménykedik az RMDSZ az alpolgármesteri tisztség megszerzésében. Itt azt vállalta a magyar szövetség, hogy nem indít polgármesterjelöltet, ha a választások után is megkapja az alpolgármesteri tisztséget. Az egyezség RMDSZ-re eső része teljesült. Kovács Péter elmondta, a szerződések nem jelentenek garanciát arra, hogy a felek be is tartják vállalásukat, de Nagybányán biztatóan haladnak az egyeztetések, Biharban viszont kőkemény tárgyalások folynak a tisztségekért.

Szilágy megyében is a megyei alelnöki tisztség és a zilahi alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél, ott is az USL a tárgyalópartner. A győztes pártszövetségnek a megyeszékhelyen az RMDSZ nélkül is megvan a többsége, a megyében viszont el kell döntenie, hogy az  RMDSZ-szel vagy a populista PPDD-vel alakítja ki a többséget. Kovács Péter nem tartotta valószínűnek, hogy a "szalmalángként fellobbanó" PPDD bárhol is reális alternatíva lenne a 22 éves múlttal rendelkező, megbízható partnernek megismert RMDSZ-szel szemben.

Kovács Péter szerint jó esély mutatkozik arra, hogy Brassó megyében az RMDSZ megőrizze a megyei tanácselnök-helyettesi tisztségét, Arad megyében pedig, ahol a jobboldal győzött, mind a PDL-lel, mind az USL-lel tárgyalnak.
Kovács Péter elismerte: nem könnyű úgy tárgyalni, hogy jobbra is, balra is kell kacsintgatni, de ez négy évvel ezelőtt sem volt másképp. Akkor is a helyi erőviszonyok alapján szövetkezett a jobboldallal vagy a baloldallal az RMDSZ. "Nem lehet országos zubbonyt ráhúzni a helyi érdekekre" - magyarázta a helyzetet a főtitkár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: