2019-03-18 07:52:19• hírek • Bede Emőke

Országszerte nőtt a légi utasforgalom. De miként alakult a szatmári reptér helyzete?

7,9 százalékkal nőtt tavaly a légi utasforgalom 2017-hez viszonyítva - olvasható az Országos Statisztikai Intézet (INS) kimutatásában. A dokumentum szerint a romániai 16 repülőtéren (valamennyi nemzetközi) 21,815 millió utas fordult meg egy év alatt -közölte nemrégiben az INS adataira hivatkozva az Agerpres hírügyönkség.

A felmérősből kiderült, a legnagyobb forgalmat a bukaresti Henri Coandă repülőtér bonyolította le: 6,956 millió utas indult, és 6,863 millió utas érkezett, ezt a kolozsvári Avram Iancu (1,404 millió utas indult - 1,378 millió utas érkezett) és a temesvári Traian Vuia reptér követi (749.300 – 767.900). A legtöbb romániai utas a londoni Luton reptérre indult, illetve onnan érkezett, szám szerint 903 432-en érkeztek Romániába a szigetországból. Utóbbi számunkra már csak abból a szempontból is érdekes lehet, mivel a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről is rendszeresen indul repülőgép a Luton repülőtérre. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban az előző évhez képest 24,5 százalékkal nőtt a szatmári utasok száma.


Tavaly rekord mennyiségű, összesen 75 692 utazó választotta a helyi repteret indulási helyéül. A nemzetközi és a belföldi járatok lehetőségét igénybe vevők szinte ugyan olyan arányban oszlanak meg. 37 239-en európai úti célokat választottak, további 37 775-en az ország határain belül barangoltak a légi tömegközlekedési módot választva. 2018-ban összesen 1796 Szatmárnémetiből induló vagy ide érkező vasmadarat regisztrált a légikikötő.


2019 első hónapjában tovább tartott a légi utasforgalom növekedése. A reptér adatai szerint tavaly januárhoz képest 14,10 százalékkal többen utaztak a Szatmárnémetiből induló járatokkal: a TAROM 7,22 százalékos növekedést könyvelhetett el, a WizzAir pedig 23,71 százalékosat. Hogy a további időszak statisztikái miként alakulnak, egyelőre nem lehet biztosan tudni, ugyanis a reptér számos fontos menetrendváltozás előtt áll.


Tudniillik, április 1-től a WizzAir fapados légitársaság a heti három helyett heti négyre emeli a szigetország felé induló járatok számát, a TAROM ezzel szemben csökkentette a román fővárosba tartó repülők számát. Március 4-től ugyanis úgy Szatmárnémetiből, mint Nagybányáról csak nap egyszer száll fel a Bukarestbe tartó fehér-kék vasmadár. Indoklásában a TAROM kifejtette, szeretnék egyforma ütemben fejleszteni a két járatot, ehhez pedig arra van szükség, hogy úgy Szatmárnémetiből, mint Nagybányáról azonos számú repülőt indítsanak Bukarestbe. A szomszédos megye repülőterén egyébként 2018 szeptemberében indult be ismét az élet, két évig ugyanis infrastruktúrafejlesztési munkálatokat végeztek rajta.


Ugyanakkor a TAROM nem tett le azon szándékáról, hogy városunkat ebben a nyári szezonban, hogy összekapcsolja a román tengerparttal. 2019. június 19-től minden kedden és pénteken indul repülő Konstanca felé. Az odafele tartó vasmadár az említett napokon 9 óra 10 perckor száll fel, vissza pedig 11 óra 15 perckor tér. A nyaralni vágyók a román légitársaság ezen szolgáltatását szeptember 20-ig vehetik igénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: