2017-05-17 10:11:30• hírek • Szatmar.ro

Országos programot fogadott el a képviselőház a sertéságazat támogatására

Magyar Lóránd: a hazai piac erősítését szolgálja a sertéstartó gazdák támogatását célzó országos program.

„A más országokból érkező nagy mennyiségű sertéshús negatívan befolyásolja a hazai piacot, hiszen a hazai termékeket igencsak kiszorítja. Ennek a folyamatnak a visszaszorítását célozza az a hiánypótló törvénykezdeményezés, amelyről a parlament kedden döntő házként szavazott. A törvény mindamellett, hogy megteremti a jogi keretet a hazai sertéstartók támogatására, kedvező feltételeket biztosít a kiírásra kerülő sertéstartókat támogató programban való részvételhez” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház megszavazta a törvénytervezetet.

A Szövetség alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, hogy Romániába Lengyelországból érkezett nagymértékben sertéshús, ezáltal kiszorítva a hazai piac résztvevőit: „a most megszavazott törvénytervezet jelentősen növelni fogja a hazai termelést, ezáltal csökkenni fog az import igénye Romániában. Ezzel együtt nőni fog a minőség is, hiszen ennek a gazdasági szektornak a működését teszi majd hatékonyabbá a támogatás, amelynek értéke 10 és 250 ezer euró között változik, 10 ezer eurós csomagokra leosztva egy meghatározott táblázat alapján. A feltételek között annyi szerepel, hogy legalább 600 sertése legyen a gazdának, amelyet kizárólag engedélyekkel rendelkező vágóhidaknak értékesíthet. A kedvezményezetteknek évente két időszakban lesz lehetőségük a sertések elszállítására és a programban foglalt minőség-ellenőrzésre”.

„Nagyon vártunk már egy ilyen lehetőségre. Eddig csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan teremtjük meg a napi betevőt a sertések számára, de ha a gyakorlati útmutató is megjelenik a törvényhez, akkor már végre elkezdhetek gondolkodni azon – sok más tenyésztővel együtt – hogy milyen beruházásokra van szükség ahhoz, hogy növelni tudjam a vágóhídra hízlalt sertések számát. S ha ehhez hozzáveszem azt, hogy az eddigi igen alacsony ár is mintha kezdene normalizálódni, akkor valóban látható kezd lenni az alagút végén a fény” – nyilatkozta bizakodva Véron András tasnádi sertésfarm tulajdonos.

Magyar Lóránd hozzátette, hogy a támogatást igénylő formanyomtatványokat a megyei mezőgazdasági hivataloktól lehet megszerezni, valamint rámutatott arra is, hogy a program összköltségvetési kerete 446 millió euró, amelyet a jelenlegi kormánypártok a 2017-2020-as időszakban terveznek erre a célra fordítani. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: