2017-11-02 11:48:50• hírek • Bede Emőke

Országos megmozduláshoz csatlakoztak a szatmári háziorvosok

„Az állampolgár már rég nincs az egészségügyi rendszer látkörében. A beteg egyre kevesebb időt tölt orvosával, a kettejük közötti viszony pedig mára csupán egy egyszerű bürokráciai kapcsolattá vált” –áll a háziorvosok kiáltványában.

Csütörtök délelőtt több háziorvos is megjelent a Szatmár Megyei Egészségbíztosítási Pénztár előtt. A gyülekező célja nem volt más, mint hogy az intézmény képviselőinek átadjanak egy több pontból álló kiáltványt, melyben összegezték főbb követeléseiket.

Az orvosok első pontként az egészségügyi ellátáshoz szükséges körülmények javítását kérik. Többek közt azt szeretnék elérni, hogy az orvosi konzultációk ideje alatt valóban a páciens álljon a középpontban, ne az adminisztratív procedúrákkal teljenek el értékes percek, hiszen ezáltal jelentősen esik az ellátás színvonala.

A háziorvosok ezen felül szeretnék elérni, hogy nőjön a városi és vidéki orvosi rendelők pénzügyi támogatottsága, valamint az itt dolgozó egészségügyi alkalmazottak bére. A kiáltvány szerint az elsődleges egészségügyi ellátás megfelelő finanszírozására az országos egészségügyi büdzsé 9-17 százalékára volna szükség. Véleményük szerint ezzel a kivándorló orvosok problémáját is tompítani lehetne.

Végül, de nem utolsósorban a kiáltvány kitér a háziorvos és a páciens alkotmányos jogainak tiszteletben tartására is. Mint elhangzott, a jelenlegi egészségügyi rendszer nem tartja tiszteletben az állampolgárok ellátáshoz való jogát, különösen azokon a vidéki településeken, ahol nincs biztosítva az alapellátás sem.

A megmozduláshoz több romániai nagyvárosban is csatlakoztak. Ezen felül e hónap 15-én a háziorvosok és az őket tömörítő szervezetek képviselői Bukarestbe hívtak össze egy találkozót, ahol követeléseiket a kormánynak is szeretnék továbbítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: