2008-09-30 17:31:23• hírek • Parajdi Andrea

Országos lomtalanítási napot szerveznek

Az elektronikai hulladékok újabb begyűjtésére a Környezetvédelmi Minisztérium október 4-re országos lomtalanítási napot hirdetett.

A lomtalanítási napot követően, egy éven keresztül minden hónap első szombatján ismét megszervezik a használaton kívül lévő elektromos háztartási cikkek összegyűjtését - tudtuk meg Korodi Attila, környezetvédelmi minisztertől. A minisztérium az egy éven át tartó rendszeres akcióval szeretné a közösségben tudatosítani és egyfajta szokássá alakítani a szelektív hulladékgazdálkodást, különös figyelmet fordítva az elektronikai cikkek különválasztására.

Arról már többször hírt adtunk, hogy az uniós előírásoknak Szatmárnémeti ezidáig még nem tudott eleget tenni. Idén 400 tonna elektronikai hulladékot kell városunkban begyűjteni, azonban a tavalyi 300 helyett is csupán 50 tonna gyűlt össze. Mint megtudtuk ez országos szintű problémát jelenet. Korodi Attila miniszter szerint lehetetlen az európai célszámokat elérni. - Az uniós elvárásoknak azért nem tudtunk eleget tenni, mivel szaktanácsadókkal utánaszámoltattunk, hogy egyszerűen nem létezik ennyi elektromos hulladék a háztartásokban- magyarázza a Korodi.

A köbmétermutatóinak növelése érdekében a Környezetvédelmi Minisztérium jogszabály-módosítást indítványoz, amely az elektronikai cikkeket gyártó cégek, importőrök és kereskedők bevonását célozza meg. Ha a kormányhatározatot elfogadják, akkor jövő évtől a boltok az eladott árucikkek mennyiségének húsz százalékát hulladékként vissza kell vásárolják. Amennyiben nem tudják bizonyítani, hogy eleget tettek ez irányú kötelességüknek, komoly illetékek kifizetésére számíthatnak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: