2011-02-09 19:12:18• hírek • MTI

Országos korrupciós botrányban Marginean

Büntetőjogi vizsgálat indult korrupció gyanúja miatt Romániában az országos vámhatóság vezetője ellen - közölték szerdán román tömegtájékoztatási eszközök.

Radu Traian Margineant kenőpénz elfogadásával gyanúsítja az ügyészség. A vámfőnököt szerdán egy olyan ügyben hallgatták ki, amelyben három üzletember is gyanúsított. Az ügyészek szerint az utóbbiak megpróbáltak közbenjárni a vámhatóság vezetőjénél, hogy egy általuk óhajtott személyt nevezzen ki a halmi határátkelő élére 130 ezer euró fejében.

Ez a személy 2009 szeptembere és 2010 február vége között volt a határátkelőhely vezetője, majd mandátumának megújítása érdekében az üzletemberek már 300 ezer euró kenőpénzt próbáltak összegyűjteni.
A korrupcióellenes ügyészség szerint a halmi átkelőhely vezetőjét Marginean nevezte ki, aki így összesen 430 ezer eurót kapott. Az ügyészek azt állítják, hogy a kenőpénzt "egy párt és egy intézményvezető nevében" kérték.


A Halmi Vam
A Halmi VamRomániában a vámbotrány azt követően robbant ki, hogy az ügyészség az elmúlt napokban összesen több mint száz határrendőrt és vámost vétetett őrizetbe korrupció gyanúja miatt. Egy részüket már előzetes letartóztatásba helyezték.

Kiderült, hogy az ügyészség  a román-ukrán és a román-szerb határon lévő átkelőknél titkos kamerákat helyezett el a vámépület irodáiban és a határrendőrök őrházában is. A megfigyelés tavaly ősszel kezdődött.
Az ügyészségi lehallgatások szerint a határrendőrök és a vámosok váltásonként gyűjtötték a kenőpénzt, majd a szolgálati idő lejárta után átadták főnökeiknek. Román elemzők nem tartják kizártnak, hogy a kenőpénz egy része politikusokhoz került. Egyes elemzők szerint a vámbotrány a legnagyobb korrupciós ügy Romániában a rendszerváltás óta.

Traian Basescu román államfő elmondta: a határokat érintő korrupció azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy tavaly jelentést kapott a vámosok és a határrendőrök vagyoni helyzetéről. Ezt követően ült össze a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanács, amely kidolgozta a most gyakorlatba átültetett hatósági tervet, amely a határon átívelő bűnözés és a korrupció felszámolására irányul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: