2013-07-08 17:11:29• hírek • MTI

Országos érettségi-átlag: 55,4 százalék

Romániában az érettségizők 55,4 százaléka vizsgázott sikeresen - közölte hétfőn Remus Pricopie oktatási miniszter. A magyar többségű Hargita és Kovászna megyében idén is román nyelv és irodalomból bukott a legtöbb érettségiző.

A vizsgaeredmények meglehetősen nagy különbségeket mutatnak az ország megyéi között. A legnagyobb arányban (74,2 százalék) a délkelet-romániai Braila megyében érettségiztek le a diákok. Kolozs megye a csaknem 71 százalékos sikerességi rátával a második legjobb az országban, a lista végén szereplő Hargita megyében a vizsgázók 42,49 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,74 százaléka tette le az érettségit.

"Továbbra is a román nyelv és irodalom jelenti a nagy gondot. Az idén vizsgára jelentkező diákoknak csak 50 százalékát engedték át románból" - nyilatkozta az MTI-nek Keresztély Irma, a háromnegyed részben magyarok lakta Kovászna megye főtanfelügyelője. Hozzátette, más tantárgyakból 70 és 80 százalék közötti volt a sikeres vizsgák aránya, magyar nyelv és irodalomból az érettségizők 90 százaléka tett eredményes vizsgát.

Keresztély Irma elmondta, óriási kihívást jelent a magyar környezetben élő, magyar anyanyelvű gyermekeknek, hogy a román anyanyelvű diáktársaikkal azonos követelményrendszernek kell megfelelniük.

A közel 85 százalékban magyarok lakta Hargita megyében a vizsgázók 55 százalékának sikerült a román érettségije - közölte az MTI-vel Hodgyai László, a megyei érettségi bizottság titkára. A magyar nyelv és irodalom vizsgán itt a diákok mintegy 90 százaléka volt sikeres.

Az idei romániai érettségi eredmények csaknem tíz százalékkal jobbak a tavalyiaknál. A javulás okaihoz a könnyített tételek mellett az is hozzájárult, hogy az iskolák jelentős hányadában már 12. osztályban megbuktatták a diákokat, így a gyengén tanulók nem is jelentkezhettek az érettségi vizsgára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: