2008-10-28 11:28:12• hírek • Szatmar.ro

Országos RMDSZ kampánynyitó Kolozsváron

Október 27-én a kolozsvári Diákművelődési Házban nyitotta meg a november 30-án sorra kerülő parlamenti választásokat megelőző kampányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A Béke téri Diákművelődési Házban tartott rendezvényre, amelyen jelen voltak az egyházak vezetői, közöttük Tempfli József római katolikus és Szabó Árpád unitárius püspök, a civil és az üzleti szféra neves képviselői is – több ezren érkeztek Erdély minden szegletéből.

Az eseményen beszédet mondott többek között Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Takács Csaba, az országos kampánystáb vezetője, Károlyi Béla, határon túli képviselőjelölt, Király András képviselő, de Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Joseph Daul, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője videóüzenetben üdvözölte az RMDSZ-t és a romániai magyarságot. A rendezvényen fellépett Dancs Annamari énekesnő, aki az RMDSZ képviselőjelöltje egy külföldi szavazókörzetben.

Beszédében Markó Béla kifejtette, a romániai magyarság az elmúlt tizennyolc esztendő alatt sok mindent elért. Példaként említette a magyar helységnévtáblákat, az anyanyelv-használat jogát, a marosvásárhelyi Bolyai gimnázium és más erdélyi iskolák magyar középiskolává válását, valamint az aradi Szabadság-szobor köztérre állítását. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: tovább kell lépni, folytatni kell a küzdelmet, mindaddig, amíg a romániai magyarság eléri céljait. – Ma is vannak hamis prófáták, akik azt hirdetik, az ígéret földje van itt: szemtelen hazugság ez!

Tovább kell menni, együtt, mert jövőt csak együtt lehet teremteni, csak együtt lehet a “szekeret a kátyúból kiemelni”, csak így lehet megfelelő módon alakítani a romániai magyarság sorsát. “Egymásra vagyunk utalva” - szögezte le Markó Béla, hangoztatva, hogy például a Székelyföldön leadott vagy le nem adott szavazat Erdély szórványvidékein is hatással lehet a magyarság ottani választási esélyeire, és fordítva. – Egy Székelyföldön le nem adott szavazat, valahol a szórványban fáj valakinek, egy szórványban leadott szavazat, lehet, Székelyföldön szerez meg egy mandátumot: nekünk nem lehet külön menni, nem lehet megosztottnak lenni továbbra sem – mutatott rá Markó Béla, aki egyben tarthatatlannak nevezte, hogy a magyarság helyi közösségeinek a dolgaiban mindig Bukarestben döntenek, legyen szó egy iskolaigazgató kinevezéséről, egy óvoda létrehozásáról, egy helyi bekötőút megépítéséről. – Erdély felnőtt, Székelyföld felnőtt, közösségeink felnőttek, amelyek el tudják dönteni, mit kell tenniük – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kettős minőségében - ügyvezető elnökként és székelyföldi jelöltként –, az „egyenes beszéd” jegyében tolmácsolta üzenetét a kolozsvári kampánynyitón. „18 év hosszú idő. Ez alatt sok mindent megtanultunk, de egy dolgot nagyon: másra, mint önmagunkra, nem számíthatunk. Megtanultuk azt, hogy amit mi nem végzünk el, azt senki más nem végzi el helyettünk, és megtanultuk azt is, hogy a mi céljainkért csak azok fognak küzdeni, akiket közösségünk a parlamentbe, az önkormányzatokba küld, oda, ahol a döntéseket meghozzák” – szögezte le beszédében az ügyvezető elnök, aki továbbá azt is hozzáfűzte, hogy 1990-ben Marosvásárhelyen, egy gyógyszertárra elhelyezett magyar felirat miatt a város lángba borult. 2008-ban már szabadon énekelhetjük himnuszunkat, magyarul beszélhetünk a közhivatalokban, a kormányzati intézményekben, a parlamentben.

Kelemen Hunor azt is hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogok megszerzéséhez vezető út nem volt akadálymentes, de az az út, amelyen a romániai magyarságnak és az RMDSZ-nek együtt kell tovább haladnia, az eddiginél hosszabb lesz.


A szatmári jelöltek

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: