2007-02-09 10:35:54• hírek • István Löchli

Partnerségi szerződés

 Közös programok szervezésébe kezd a Környezetvédelmi Ügynökség az ukrán féllel.
Csütörtökön érkezett haza Békéssy Erzsébet a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője Ukrajnából, ahol egy együttműködési szerződést írt alá az ukrajnai környezetvédelmi ügynökséggel.

kozbelAz Európai Unió Phare CBC programjából a két környezetvédelmi ügynökség, támogatást szeretne szerezni a határon átívelő környezeti programjaik részére. A programokban képzések, megbeszélések, kirándulások és különböző projektek kivitelezése szerepel. Szatmárnémeti szempontjából kiemelkedő két projekt, vagyis a Kossuth kertben levő közfürdő rehabilitációja és egy olyan nemzetközi levegő monitorozási rendszer létrehozása, melyet a Halmi határátkelőnél létesítenek. A rendszer lényege, hogy speciális szenzorokat telepítenek a területre, melyek érzékelik a tehergépkocsik és a vagonok tartálykocsiijaiból kiáramló veszélyes gázokat. A szenzorok az információt egy adatfeldolgozó állomásba küldik, így a baj bekövetkezte előtt látható mely gépjárművek és tehergépkocsik veszélyesek a környezetre. A rendszert majd rákapcsolják az országos hálózatra, így nyomon követhető lesz, mely területeken szennyezett a levegő.

A Kossuth kertben levő közfürdő rehabilitációja kapcsán Békéssy Erzsébet a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője lapunknak elmondta, márciusban juttatják el az ukrán félhez a Kossuth kert rehabilitációja kapcsán elkészült pályázatot és amennyiben a másik fél véglegesíti, úgy elkezdődhetnek a munkálatok. A közfürdőben nagy gyűléstermet, illetve óvodásoknak és kisiklásoknak kurzustermet , EU-s szabványnak megfelelő felszerelt laboratóriumot, és egy kiállítás termet fognak létesíteni.

A most aláírt szerződés több közös program megvalósítását tartalmazza. Az első közös program az ügynökség által a "Víz világnapja" alkalmából szervezett nagyszabású rendezvénysorozat lesz, melyre Ukrajnából egy delegáció érkezik Szatmárnémetibe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: