2006-04-27 15:48:49• hírek • Noemi Brigitta Boros

Élősködők az állatokon

Külső- és belső élősködők – Hogyan előzzük meg, vagy kezeljük a hasonló eseteket?

A Szatmár.ro új rovatot indít, melynek célja tanácsot adni az állattartó gazdiknak. Rovatunk első részében a kedvenceinket fenyegető külső- és belső parazitákról beszélgettünk Dr. ifj. Molnár Zsolt, állatorvossal.

Külső élősködők a bolhák és kullancsok, amelyeket a kutyák és macskák egész egyszerű módon elkaphatnak, akár sétáltatás közben a fűből, vagy más állatokkal érintkezve. Ha bolhás a kedvenc, a gazdik sok esetben nem az állatorvoshoz fordulnak, hanem elmennek egy állatpatikába, ahol különböző készítményeket – porokat, sprayket, nyaköveket és egyéb szereket – ajánlhatnak nekik. Ez felelőtlen döntés, mivel a különböző készítmények más-más reakciókat válthatnak ki háziállatainkból. A legtöbb bolha- és egyéb élősködő elleni készítmény adagolása függ a házikedvenc súlyától, ezért a hatásos kezelés érdekében érdemes állatorvoshoz fordulni, aki az állat megvizsgálása után megmondja, hogy pontosan milyen készítménnyel és hogyan űzzük el az élősködőket.

Idén, az utóbbi két-három évvel ellentétben, megszaporodott a kullancsos esetek száma. A gazdik ezt is megpróbálják otthon kezelni, és így veszélyeztetik kedvencük életét, mivel a nem megfelelően eltávolított kullancs begyulladhat, elfertőződhet, és akárcsak az embernél, az állatoknál is Lyme-kórt okozhat.

Amint azt a Szatmár.ro Dr. Molnár Zsolttól megtudta, a Frontline cseppek bolha ellen három hónap, míg kullancs ellen egy hónap védelmet nyújtanak, persze ezen készítmények megfelelő használatához is előbb ki kell kérni az állatorvos véleményét.

A belső paraziták, férgek kifejlett formájukban már észrevehetőek az állat székletében. Ha ilyesmit észlelünk, akkor sürgősen forduljunk állatorvoshoz, aki megvizsgálja kedvencünket, és megfelelő készítményt ír fel a férgek ellen. A férgek sürgős kezelése nagyon fontos, mivel átterjedhetnek az emberre is, főleg a kisgyermekekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: