2009-06-07 15:13:52• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kilép a nemzetbiztonsági tanácsból

Kilép a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román Legfelső Védelmi Tanácsból (CSAT) Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezére - ezt maga jelentette be vasárnap arra hivatkozva, hogy szerinte Traian Basescu államfő kampánycélokra használta fel hadsereg presztízsét.

A szociáldemokraták a Basescut támogató Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt alkotnak nagykoalíciót, amelyet a két párt tavaly decemberben paritásos alapon hozott létre. Geoana egyben a szenátus elnöke is, ilyen minőségében tölti be a CSAT alelnöki tisztségét. Mégpedig annak a parlamentben megszavazott törvénymódosításnak köszönhetően, amely a koalíciós pártok megegyezésén alapul. Ez volt ugyanis a PSD egyik feltétele tavaly decemberben ahhoz, hogy a két párt közösen kormányozzon, és ennek érdekében megkösse a koalíciós megállapodást.
Basescu csütörtökön látogatott Irakba, ahol felkereste az ott állomásozó román csapatokat, amelyek megkezdik kivonulásukat Irakból, ahol hat éven keresztül békefenntartási misszióban vettek részt. Ezt követően jelentette be kilépését Geoana, aki szerint az államfő a PD-L kampánycéljaira használja fel a román hadsereg presztízsét. A PSD elnöke konkrétan azt sérelmezi: az államfő az európai parlamenti választási kampány utolsó napjaiban jelentette be a román csapatok Irakból való kivonulását anélkül, hogy konzultált volna a parlamenttel vagy a CSAT-tal.
Egyes demokrata párti parlamenti képviselők szerint Geoana azért jelentette be a kivonulását, mert tart az alkotmánybíróság nemsokára megszülető döntésétől. A taláros testületnek arról kell határoznia, hogy nem ütközik-e alaptörvénybe a módosítás, amelynek köszönhetően Geoana a CSAT alelnökévé vált. A jogszabályt az ellenzékben lévő liberálisok támadták meg az alkotmánybíróságon.
Elemzők szerint ez a bejelentés is jele annak, hogy a koalíciós partnerek között feszült a hangulat. Megfigyelők szerint az EP-választás szakítópróbája lehet a koalíciónak, hiszen az eredmények függvényében a PSD a koalíció felbontása mellett dönthet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: