2013-06-18 10:04:12• hírek • MTI

Orosz-román biztonságpolitikai memorandumot írtak alá

Románia Legfelső Védelmi Tanácsa (CSAT) együttműködési memorandumot írt alá az Oroszországi Föderáció nemzetbiztonsági tanácsával biztonsági kockázatok elleni közös fellépésről - jelentette be Traian Basescu román államfő a CSAT hétfői ülése után.

A dokumentumot Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára és Iulian Fota román nemzetbiztonsági elnöki tanácsadó írta alá.
A CSAT elnöki tisztségét is betöltő román államfő kifejtette: az együttműködés egyebek között a terrorelhárítás területére vonatkozik, ami szerinte mindkét országnak érdeke, tekintettel arra, hogy hamarosan véget ér a nemzetközi katonai erő (ISAF) afganisztáni missziója.

A memorandum a nemzetközi bűnözés, a kábítószer- és emberkereskedelem, a pénzmosás és a kibernetikai bűnözés elleni harcra is kiterjed - mondta az államfő.
Újságírói kérdésre válaszolva Basescu elismerte, hogy az európai rakétavédelmi rendszerről - amelynek egyes elemeit Romániába telepítik - továbbra sincs egyetértés Moszkva és Bukarest között.

"Románia sosem fogadná be más államok támadó fegyverzetét. Mi azt magyarázzuk, hogy ez egy defenzív rendszer, míg az orosz fél nem bízik ebben, és úgy véli, hogy Oroszország ellen is felhasználható. Dolgoznunk kell a bizalom erősítésén" - mondta a román elnök.

A CSAT eldöntötte, hogy jövőre 3039 román katona teljesíthet szolgálatot külföldön, vagyis 351-gyel kevesebb, mint ebben az évben. A román belügyminisztérium 1089 csendőrrel és rendőrrel vesz részt a 2014-es nemzetközi missziókban.
A parlament által felügyelt CSAT a román nemzetbiztonsági és védelmi politikát irányító, negyedévenként ülésező testület, amelyben az államfő, a miniszterelnök, a titkosszolgálatok vezetői és az úgynevezett stratégiai minisztériumok vezetői vesznek részt.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Traian Basescu kedden John O. Brennant, a CIA igazgatóját fogadja hivatalában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: