2014-10-16 12:00:45• hírek • MTI

Oroszországot recesszióba sodorja az olajárcsökkenés

Várhatóan recesszióba sodorja jövőre az orosz gazdaságot a nyersolajárak világpiaci csökkenése, a gyengülő rubel ugyanakkor valószínűleg ellensúlyozza az exportolaj áreróziójának negatív költségvetési hatásait - jósolták felülvizsgált szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai közölték: az általuk eddig várt zéró növekedés helyett az orosz hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben.

A ház ezzel egy időben 10 dollárral, 108 dollárról 98 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisát. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyamátlagra vonatkozó becslésük csökkentése miatt rontották. A ház szerint az alacsony olajárakat várhatóan a hazai beruházások szenvedik meg a leginkább: a cég előrejelzése az idei évre a beruházási érték 4,4 százalékos, 2015-re 4,1 százalékos visszaesését valószínűsíti az orosz gazdaságban.

A nyersolajárak további világpiaci csökkenését más nagy londoni házak is jósolják.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays új, felülvizsgált előrejelzésében közölte, hogy az idei negyedik negyedévben 93 dolláros, 2015 egészében 96 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat vár. A ház erre a két időszakra eddig 106, illetve 107 dolláros Brent-átlagot jósolt.

A Barclays szakértői indoklásukban közölték: várakozásuk szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által kínált olaj napi globális kereslete 2015 egészében átlagosan 28,5 millió hordó lesz, 700 ezer hordóval kevesebb az idei átlagnál.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai szerdai előrejelzésükben a rubel további jelentős gyengülését is valószínűsítették. A ház 2015 végére 44 rubeles dollárárfolyamot vár a jelenlegi 40-41 rubel/dollár körüli árfolyamszintek helyett.

A cég szerint ez azonban várhatóan megoldja a gyengülő olajárak okozta költségvetési problémákat. Az egyensúlyos orosz államháztartáshoz jelenleg hozzávetőleg 105 dolláros hordónkénti olajár kellene, ez a számítás azonban még 37 rubel/dolláros árfolyamra alapul. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint azonban ha a rubel például 43 rubel/dollárig gyengül, az orosz államháztartási egyenleg egyensúlyához 95 dollár körüli olajár is elég lenne.

A ház becslése szerint a rubel minden 10 százalékos árfolyammozgása általánosságban is az orosz GDP-érték 0,8-1,0 százalékának megfelelő pótlólagos adóbevételt jelent, ami hozzávetőleg 10 százalékos olajármozgásnak felel meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: