2009-05-26 16:55:07• hírek • MTI

Oroszországot kritizálja Băsescu

Traian Băsescu román elnök kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy aláássa a bizalmat Európában azzal, hogy híján van az átláthatóságnak és arra összpontosít, hogy fenntartsa hagyományos befolyási övezetét.

A román államfő egy Bukarestben tartott Európai Unió-Oroszország gazdasági fórumon úgy vélekedett, hogy Oroszország lett az egyik leginkább megosztó téma az EU-n belül a tavaly augusztusi grúziai háború és a januári orosz-ukrán gázvita után.
"Ebben a partnerségben több átláthatóságra és kiszámíthatóságra van szükségünk" - mondta Băsescu.
Băsescu felszólította Oroszországot: a bizalmat növelje, ne befolyási övezeteit, beleértve a volt szovjet köztársaságokhoz és egykori hidegháborús szövetségeihez fűződő kapcsolatait.

A román elnök szerint a Fekete-tengernek egyesítenie és nem pedig elválasztania kell a parti országokat, így Oroszországot, Grúziát, Törökországot, Ukrajnát és az EU-tagállam Bulgáriát és Romániát is.

Románia és Oroszország kapcsolatai hűvösre fordultak, mióta Bukarest 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és tovább nőtt közöttük a feszültség a közelmúltbeli moldovai zavargások miatt. A volt szovjet köztársaság lakosságának többsége román nemzetiségű, ugyanakkor a kommunista vezetésű Moldova szoros kapcsolatokat tart Moszkvával.

Vladimir Voronin leköszönt moldovai elnök azzal vádolta Romániát, hogy megpróbálta megdönteni kormányát, miután a kormányellenes tüntetők behatoltak az ország parlamentjébe és az elnöki hivatalba, azzal a felkiáltással, hogy az április 5-i választásokon csalások történtek. Románia tagadta, hogy bárki köze lenne az eseményekhez.


Basescu az EU-Orosz gazdasági fórumon
Băsescu az EU-Orosz gazdasági fórumon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: